„Conform traditiei, Papa Francisc a primit astazi delegatia Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, venita la Roma cu ocazia solemnitatii Sfintilor Apostoli Petru si Paul. „Ma umple de bucurie sa va întâlnesc pe voi care ati venit la Roma pentru a-l reprezenta pe Sanctitatea Sa Patriarhul ecumenic Bartolomeu si Sfântul Sinod si sa va adresez bun-venit cordial. Prezenta voastra cu ocazia celebrarilor în cinstea patronilor principali ai Bisericii din Roma este semn al comuniunii crescânde care leaga Biserica Catolica si Patriarhia ecumenica”, a spus Pontiful.

Delegatia a fost condusa de Arhiepiscopul Telmissos Iob, co-presedinte al Comisiei mixte internationale pentru dialogul teologic dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe, însotit de Episcopul Teodor de Nazianz si de diaconul Alexander Koutsis. Papa le-a spus ca însusi actul de comemorare a apostolilor, a învataturii si marturiei lor este o pretuire a radacinilor comune ale celor doua Biserici, în contrast punând decrestinarea multor societati. „Se asista la o întunecare a credintei crestine”, a spus el. „Dispretuirea demnitatii persoanei umane, idolatria banului, raspândirea violentei, absolutizarea stiintei si tehnicii, exploatarea nesabuita a resurselor naturale sunt doar unele dintre semnele grave ale unei realitati tragice, la care nu ne putem resemna.”

Sfântul Parinte a citat dintr-un discurs al Patriarhului Bartolomeu, subliniind cât de „convergenta de viziuni cu iubitul meu frate Bartolomeu”, care „se traduce într-o concreta lucrare comuna”. A salutat apoi raspunsul favorabil dat de liderul de la Constantinopol invitatiei la întâlnirea din 7 iulie de la Bari, unde vor veni capi ai Bisericilor si comunitatilor crestine din Orientul Mijlociu, „pentru a ne ruga si a reflecta asupra situatiei tragice care chinuieste atâtia frati si surori din regiunea aceea”. La final si-a exprimat dorinta „sa se înmulteasca oportunitatile în care noi catolicii si ortodocsii, la toate nivelurile, sa putem lucra împreuna, sa ne rugam împreuna, sa vestim împreuna unica Evanghelie a lui Isus Cristos pe care am primit-o de la predica apostolica, pentru a experimenta tot mai mult pe acest drum comun unitatea care, prin harul lui Dumnezeu, deja ne uneste”.

Sursa: https://www.catholica.ro