„Duminica, cu o Sfânta Liturghie celebrata de nuntiul papal din România s-a încheiat Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic din Satu Mare.

Cu 1300 tineri din fiecare dieceza romano-catolica si eparhie greco-catolica din România, cu un grup din Passau, Germania, si Székesfehérvár, Ungaria, cu prezenta nuntiului papal, a multor episcopi, a consulului general al Panamei la Turcia, a secretarului de stat pentru culte, a autoritatilor locale, preoti, persoane consacrate, cu multa rugaciune si veselie s-a desfasurat Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic, între 25 si 29 iulie la Satu Mare.
Echipa de organizatori a Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, gazda întâlnirii, a încercat, ca în fiecare zi sa îi ofere participantilor gânduri alese pentru suflet, ocazii de a se întâlni cu Bunul Dumnezeu, dar si timp pentru distractie, de a face noi prietenii. Dupa deschiderea oficiala de miercuri, în zilele de joi si vineri tinerii au fost încurajati si întariti în credinta lor la cateheze, iar Sfintele Liturghii au fost oficiate de fiecare data – inclusiv si sâmbata – de câte-un episcop romano-, respectiv greco-catolic. Tinerii din toata tara s-au simtit bine în Gradina Romei, locatia principala a desfasurarii programelor, dar au vizitat si orasul, ordini calugaresti si institutii caritative, iar vineri, în diferite puncte ale centrului au oferit momente frumoase satmarenilor cu câte-un flashmob inspirat.
La Sfânta Liturghie de încheiere, nuntiul papal din România, Miguel Maury Buendía a multumit episcopului Eugen Schönberger, pentru ca i-a oferit posibilitatea sa împartaseasca celebrarea euharistica cu tinerii. A transmis salutul si binecuvântarea Sfântului Parinte Papa Francisc, care i-a cerut nuntiului sa îi asigure tinerii de afectiunea si apropierea lui în rugaciune. În legatura cu întâlnirea nationala a tineretului, a zis: „Este important sa ne cunoastem unul pe celalalt, sa ne redescoperim împreuna si sa constatam ca nu suntem singuri în urmarea lui Cristos.” Inspirându-se de la Sfântul Parinte, a dezvoltat gândurile papei legate de motoul ales pentru Întâlnirea Mondiala a Tineretului Catolic – care era si motoul Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic: Nu te teme, Marie, pentru ca ai aflat har la Dumnezeu! (Lc 1,30). „Într-adevar, Dumnezeul cunoaste bine provocarile pe care trebuie sa le înfruntam în viata, mai ales, când suntem în fata alegerilor fundamentale, de care depinde ceea ce vom fi, si ceea ce vom face în aceasta lume. Voi, tinerii, ce frici aveti, ce anume va preocupa mai mult, în profunzime? O frica a vostru este sa nu fiti iubiti, acceptati pentru ceea ce sunteti. Astazi sunt multi tineri, care au senzatia ca trebuie sa fie diferiti de ceea ce sunt în realitate. În tentativa de a se adapta standardelor adesea artificiale si de neatins, fac continuu retusuri fotografice ale propriilor imagini, ascunzându-se în spatele mastilor si identitatilor false, devenind ei însisi aproape un ‘fake’. Exista în multi obsesia de a primi cel mai mare numar posibil de like-uri, si din acest sentiment de nepotrivire apar atâtea frici si incertitudini. Nu lasati dragi tineri, ca razele tineretii sa se stinga în întunericul unei camere închise, în care singura fereastra pentru a privi lumea, este cea a computerului sau a smartphone-ului.”
Nuntiul papal a cerut tinerilor sa traiasca mereu cu un curaj crestinesc: „Dragi tineri, sa-l rugam pe Domnul pentru unitatea tuturor credinciosilor în Cristos. Si acum, dupa ce participam la o singura pâine euharistica care se înmulteste în mijlocul nostru, sa cerem, ca aceasta celebrare de astazi sa ne elibereze de temerile si de fricile noastre, si sa ne dea curajul pe care l-au avut predecesorii vostri în credinta, care au stiut sa patrunda în misterul transcendentei lui Dumnezeu si sa progreseze în urmarea lui Cristos, în mijlocul persecutiilor. Isus este cu noi pâna la sfârsitul timpurilor. El s-a facut hrana adevarata, pentru a face din noi trupul sau, oferit pentru mântuirea lumii. Fie ca Fecioara Maria, mama lui si mama noastra, care nu s-a temut si a crezut în mesajul îngerului, sa ne ajute si sa ne sustina în angajamentul nostru de a fi temple ale lui Dumnezeu si de a marturisi cu vietile noastre bucuria de a ne simti copiii iubiti de Dumnezeu.”
La sfârsitul Sfintei Liturghii, episcopul gazda a întâlnirii, Ps. Eugen Schönberger a afirmat speranta lui, ca tinerii vor duce acasa cu ei sentimentele si gândurile bune ale întâlnirii si vor trai în harul lui Dumnezeu: „Prin harul lui Dumnezeu si prin mijlocirea sfintei fecioare Maria, am putut sarbatori împreuna si ne-am îmbogatit spiritual în aceste zile. Sunt recunoscator, ca nu au fost zadarnici acesti trei ani de pregatire si asteptare. Sper din inima, ca ceasta întâlnire va aduce roade pentru gloria lui Dumnezeu si pentru binele sufletesc al tinerilor. Simt ca nu ne-am rugat degeaba în timpul de pregatire pentru ca în aceste zile, dieceza noastra a fost casa bucuriei, a prieteniei, a iubirii si a întâlnirii cu Dumnezeu. Dar aceasta întâlnire cu Dumnezeu nu a luat sfârsit. Pe aceste haruri, pe care le-am primit aici, trebuie sa-i ducem cu noi si sa-i vestim neîncetat pe Cristos în lume, acolo unde traim: la scoala, la locul de munca, peste tot, unde vom merge. Va multumesc voua, dragi tineri, ca ati acceptat aceasta aventura, ca ne-ati vizitat dieceza, ne-ati rugat cu noi si pentru noi. Va doresc sa va întoarceti acasa îmbogatiti de experiente spirituale, avându-l pe Cristos în inima.”
Ps. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea si responsabil în cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, înainte de încheierea întâlnirii la Satu Mare a anuntat, ca urmatoarea Întâlnire Nationala a Tineretului Catolic va fi organizat în 2021 de catre Arhieparhia de Fagaras si Alba Iulia, iar orasul gazda a evenimentelor fi în Brasov, Sibiu sau Alba Iulia. „Ne întâlnim mai frumosi mai sfinti si mai tineri” – a adaugat Preasfintia Sa, dupa care tinerii satmareni au predat crucea tinerilor din Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras.