„Parohia Greco-Catolica Ip a organizat, ieri, 29 mai 2014, o seara de rugaciune pentru eroii si martirii neamului. Localitatea Ip este localitate martir, una dintre cele patru localitati martir ale celui de al Doilea Razboi Mondial, Parohia Greco-Catolica Ip având ca hram sarbatoarea Înaltarii Domnului, sarbatoare la care sunt comemorati eroii si martirii neamului.
Programul a cuprins rugaciunea Rozarului si Vecernia în cadrul careia pr. Cristian Borz din Badacin le-a vorbit credinciosilor despre cele mai vii pilde de eroism, care sunt tocmai cele din istoria recenta a României, despre cimitirele eroilor de pe întreg cuprinsul tarii, despre eroii cazuti pe câmpurile de lupta si sutele de martiri ai credintei, care si-au purtat crucea în închisorile comuniste. Tot în cadrul acestei seri a fost evocata figura tribunului Simion Barnutiu, de la a carui moarte au trecut 150 de ani, precum si episcopul Iuliu Hossu, primul cardinal român, detinut politic.
La Badacin, dupa Sfânta Liturghie s-a celebrat un parastas în memoria eroilor cazuti în cele doua razboaie mondiale. Credinciosii s-au deplasat apoi la Monumentul Eroilor din localitate, unde au depus coroane de flori. Printre eroii cazuti în primul razboi mondial se afla si Matei Pop unul din cei patru nepoti pe care i-a crescut Iuliu Maniu, dupa moartea cumnatului sau, Ioan Pop, vicarul greco-catolic al Nasaudului. La mormântul lui din Dealul Tarinii din Badacin s-au celebrat pâna în 1948 slujbele de pomenire ale eroilor, slujbe la care a participat de multe ori si Iuliu Maniu.