„Prin legea numarul 127 din 30 mai 2017 a fost instituita Ziua nationala de cinstire a martirilor din temnitele comuniste.

Legea 127/2017 prevede ca ziua de 14 mai poate fi marcata de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si de institutiile publice de cultura din tara prin organizarea de comemorari oficiale, depuneri de coroane si alte manifestari menite sa cinsteasca memoria acestor martiri.

În aceasta zi de comemorare ne aducem aminte de toti înaintasii nostri, bravii români care au constituit rezistenta activa împotriva ateismului militant si agresiv, dar si de înaintasii nostri greco-catolici care au gasit în credinta lor taria de a merge pâna la jertfa de sine, care si-au dat viata pentru Cristos. Ei sunt mai mult decât niste repere istorice ale Bisericii noastre Greco-Catolice, sunt modele de credinta vie. Toti episcopii greco-catolici au fost arestati în anul 1948 si au ajuns în închisorile comuniste, decedând în aceste închisori sau în domiciliile obligatorii. Episcopul Valeriu Traian Frentiu, Episcopul Ioan Suciu, Episcopul Tit Liviu Chinezu, au încetat din viata la închisoarea din Sighet. Episcopul Vasile Aftenie al Bucurestilor a încetat din viata la MAI Bucuresti. Episcopul Ioan Balan, care a trecut prin penitenciarul de la Sighet, a încetat din viata în domiciliu obligatoriu. Episcopul Iuliu Hossu a încetat din viata tot în domiciliu obligatoriu, dupa ce a stat timp de 5 ani la închisoarea din Sighet. Preasfintia Sa Alexandru Rusu, Episcopul de Maramures, a încetat din viata în închisoarea din Gherla.

Alaturi de episcopi au fost întemnitati foarte multi preoti si credinciosi ai Bisericii Greco-Catolice. Fie ca marturia lor sa întareasca credinta din viata noastra de zi cu zi.

ACC
Sursa: http://e-communio.ro