„Una dintre activitatile înscrise în Calendarul Centenarului Prefecturii Judetului Salaj, propuse de Episcopia Greco-Catolica de Oradea a fost Concursul de istorie „Contributii salajene la Marea Unire”, care s-a desfasurat printr-o excelenta colaborare dintre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si liceele din judetul Salaj. Proiectul a adus o satisfactie deplina grupului de salajeni format din elevii câstigatori: Moisi Cristian, Bance Daiana, Ghiurutan Dragos, Maghiar Anamaria, Hosu Alexia si Matei Valentina, profesorii: Mariana Iuga, Iulia Tanescu, Florica Bodea, Gheorghe Bancea si Ioan Man si preotii: Alexandru Fit si Nicolae Bodea.
În perioada 18-23 iunie 2018, în cele 5 zile de vizite efective la diferite obiective, am avut ocazia de a descoperi aspecte relevante din lunga si marcanta istorie a Bisericii Catolice, precum si urme ale istoriei laice.
Am vizitat numeroase bazilici dintre care s-a evidentiat impunatoarea catedrala San Pietro, care-si deschide bratele catre vizitatori prin piata gigantica înconjurata de o impresionanta colonada. Interiorul emotioneaza orice vizitator prin maretia si perfectiunea picturilor si a basoreliefurilor ce culmineaza cu „Pietà” a lui Michelangelo sau cu „Baldachinul” lui Gian Lorenzo Bernini.
Capoderele artistice si istorice ale Romei au oferit o adevarata delectare a interesului pentru frumos: am vizitat în tihna Panteonul, Castel Sant’Angelo, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Muzeul Vittoriano, Muzeele Vaticanului.
Am participat la audienta de miercuri a Sfântului Parinte Francisc în Piata San Pietro, unde am avut ocazia sa experimentam universalitatea Bisericii Catolice, stând alaturi de grupuri de pelerini sositi de pe toate continentele pentru a asculta cuvântul de învatatura si a se ruga cu însusi Pontiful Romei.
Elevii, preotii si profesorii au fost puternic marcati de întâlnirea cu zona istorica a Romei, unde am vazut forurile imperiale, Colosseum-ul, forul Romei republicane, si nu în ultimul rând, Columna lui Traian – certificatul de nastere a poporului român care prin impresionantele sale metope evoca scene de lupta dintre romani si daci.
Redam în continuare câteva impresii ale participantilor:
„Organizarea a fost excelenta, programul fiind bine gândit. Flexibilitatea orarului a facut ca fiecare sa se poata bucura din plin de aceasta excursie inedita. Personal am fost fascinat de cultura antica si de monumentele reprezentative ale acesteia: Columna lui Traian, Colosseum s.cl. Sper ca si pe viitor sa se organizeze concursuri cu astfel de premii deoarece reprezinta o motivatie în plus.” (Dragos Ghiurutan – Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu”, Jibou)
„Am petrecut câteva zile excelente la Roma, unde am avut ocazia sa vizitam, pe lânga obiectivele ecleziastice, acele vestigii antice care confirma pe viu originea poporului nostru, de care trebuie sa fim mândri. De asemenea, întâlnirea cu Sfântul Parinte a fost un moment de suflet si de înaltare spirituala care contribuie la întarirea credintei noastre si care trebuie sa ne faca mai buni si sa ne apropie mai mult. Pentru ca ne aflam în Anul Centenar, la 100 de ani de la Marea Unire, credem cu tarie ca acest proiect a fost de bun augur, ca am avut toti de învatat din aceasta experienta, elevi si profesori deopotriva, si suntem convinsi ca jertfa generatiei Marii Uniri nu va ramâne nerasplatita. Cu aleasa consideratie, prof. Gheorghe Bancea.”
Multumim din suflet Episcopiei Greco-Catolice de Oradea si în mod special Preasfintiei Sale, Dr. Virgil Bercea, pentru deschiderea manifestata în directia cultivarii dragostei pentru istoria nationala si locala în rândul elevilor de liceu printr-un proiect bine gândit, frumos structurat si armonios realizat, îndraznind sa afirmam ca atunci când investim în tânara generatie, ne pregatim viitorul.