„În acest an jubiliar 2017, se împlinesc o suta de ani de când, de sapte ori consecutiv, de la data de 13 mai pâna la data de 13 octombrie, Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu a aparut la Fátima, în Portugalia, celor trei pastorasi, invitându-i la rugaciune si cainta pentru a dobândi pacea în lume si convertirea pacatosilor, traind o viata dupa Evanghelie. Mesajul de convertire constanta prin cainta, rugaciune si trairea celor trei virtuti cardinale: credinta, nadejdea si iubirea nu a fost transmis doar lumii secolului trecut, el este valabil mereu, pentru toate generatiile.
Protopopiatul Ier, urmând si el programul prestabilit de Episcopia noastra cu ocazia aniversarii centenarului aparitiilor Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu de la Fátima, a primit cu onoare si lauda statuia peregrina în ziua de 5 august, în parohia Vasad, leaganul marelui mitropolit Ioan Vancea, urmând ca a doua zi sa fie în parohia Valea lui Mihai.
La sosirea statuii peregrine în Vasad, în jurul orelor 16:00, a avut loc rugaciunea de întâmpinare rostita de parintele protopop Alexandru Duma, dupa care toti credinciosii, în numar de peste 100, impreuna cu preotii Vlad Voicu, paroh de Vasad, Silvestru Pogar, paroh de Galospetreu, Alexandru Cervid, paroh de Curtuiseni si ierom. Gabriel Grigorie Borzos de la Valea lui Mihai, au înconjurat cu statuia mareata biserica a Vasadului, intonând imnuri si cântece mariane. Dupa intrarea în biserica, parintele paroh a expus cuvântarea episcopului nostru pentru anul Centenarului aparitiilor de la Fátima, apoi ierom. Gabriel Grigorie Borzos a prezentat un scurt istoric al aparitiilor, parohul celebrând imediat Acatistul Maicii Domnului din Fátima, urmat de Vecernia Mare, celebrata de ierom. Gabriel Grigorie Borzos si Paraclisul, celebrat de parintele Alexandru Cervid. La sfârsitul celebrarilor parohul locului a consacrat satul Vasad si parohia Fecioarei Maria, urmând ca apoi sa fie intonate cântece mariane si fiecare credincios sa ramâna pentru câteva minute de rugaciune în fata Fecioarei.
Programul de duminica, 6 august, din Valea lui Mihai, a început la orele 10.15 cu rugaciunea de întâmpinare rostita de parintele protopop si procesiunea statuii peregrine de la sensul giratoriu de lânga magazinul Penny pâna la biserica parohiala, credinciosii fiind într-un numar de peste 250, condusi de parintele protopop, ierom. Gabriel Grigorie Borzos, Vlad Voicu, Silvestru Pogar si Radu Cefan, paroh de Voivozi. Dupa ce a fost înconjurata de trei ori biserica, la orele 11.00 a început Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, urmând ca ieromonahul sa consacre orasul Valea lui Mihai si parohia Fecioarei Maria, iar mai apoi sa fie sfintit de catre protopop altarul dedicat Doamnei noastre, care se afla în pridvorul bisericii, cu ocazia Jubileului de 100 de ani. Statuia peregrina a ramas în biserica pâna la orele 16.00, fiecare credincios putând sa se roage în fata ei.
Slava si multumire Dumnezeului nostru si Maicii Sale ca ne-a binecuvântat si ne ocroteste protopopiatul.