În perioada 11-14 mai 2022, s-a desfășurat în cadrul Universității Pontificale Gregoriana din Roma, Conferința Internațională de Teologie „Familia Amoris laetitia: pratiche pastorali ed esperienza di vita. Amoris laetitia tra nuove opportunità e nuovi cammini”.

La această conferință a participat și o familie din cadrul Eparhiei de Oradea, respectiv Pr. Răzvan Iacob Vasile, vicarul judecătoresc al Eparhiei de Oradea, împreună cu soția, psiholog și notar al Tribunalului nostru eparhial.

Conferința a reflectat asupra mai multor aspecte teologice, canonice și morale cuprinse în Exortația apostolică Amoris laetitia a Papei Francisc, concentrându-se asupra raportului dintre practicile pastorale existente în viața Bisericii și viața soților. A fost reiterat faptul că doar pornind de la metode pastorale și proceduri canonice potrivite, Biserica poate să propună noi orizonturi în care familia creștină să poată înainta pe drumul credinței spre Cristos. Astfel, pastorația familiei trebuie să ajute familiile din toate timpurile și locurile să crească în credință și iubire conjugală. Totodată, Amoris laetitia invită familia creștină la descoperirea unei noi creativități și fecundități, parcurgând în fiecare zi un drum care are ca scop aprofundarea iubirii care vine de la Dumnezeu. Nu în ultimul rând, a fost subliniat faptul că sacramentul Căsătoriei nu reprezintă doar un moment punctual în viața soților, ci un drum de cunoaștere, fidelitate, acceptare și iubire reciprocă, în care soții cresc tot mai mult în fiecare zi, însoțiți de harul și binecuvântarea lui Cristos.

În timpul zilelor de conferințe, Părintele Răzvan care este și referentul eparhial pentru sinodul despre sinodalitate, a avut o scurtă întrevedere cu Eminența Sa, cardinalul Mario Grech, secretar al Sinodului episcopilor în care a vorbit despre procesul sinodal în cadrul eparhiei noastre. Eminența Sa a transmis salutul său Preasfințitului Virgil, clerului și credincioșilor eparhiei noastre și ne-a încurajat în parcurgerea drumului sinodal. Vineri 13 mai, de Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, participanții eparhiei noastre la conferință, împreună cu Părintele Ioan Alexandru Pop, expert în cadrul Consiliului Pontifical pentru textele legislative, au celebrat o Sfântă Liturghie la mormântul Sfântului Petru din Bazilica Vaticană.

La sfârșitul celor patru zile de conferințe, participanții au fost primiți într-o audiență personală de către autorul Exortației apostolice Amoris laetitia, Sfântul Părinte Papa Francisc, care a transmis salutul și binecuvântarea Sa, participanților, dar și familiilor creștine din toate eparhiile și diecezele din întreaga lume.

Pr. Răzvan Iacob VASILE

           Vicar judecătoresc