„Un nou pas pe drumul ecumenic pentru a face mai strânse legaturile dintre Biserica catolica si Biserica ortodoxa georgiana. În acest spirit fratern s-a desfasurat vineri, 30 septembrie 2016, întâlnirea papei Francisc cu patriarhul ortodox al Georgiei, B. S. Ilia al II-lea, la sediul patriarhatului ortodox din Tbilisi. În cuvântul sau, papa Francisc a îndemnat credinciosii catolici si ortodocsi sa dea o marturie comuna pentru Evanghelie într-o lume însetata de pace si milostivire. În timpul întrevederii, desfasurata în jurul orei locale 16.00, a avut loc si traditionala oferire simbolica de ceai si cafea în semn de bun venit fata de un oaspete care a venit de departe.
Sa ramânem ancorati în Domnul pentru a fi ”uniti frateste” în vestirea Evangheliei: a fost, în general, mesajul întâlnirii dintre papa Francisc si patriarhul Ilia al II-lea, care a compus un emotionant ”Ave Maria”, cântat la începutul ceremoniei de la sediul patriarhiei, compozitie care a trezit profunda admiratie a Sfântului Parinte. Episcopul Romei a mentionat momentele reprezentative care au marcat relatiile reînnoite dintre Biserica catolica si Biserica ortodoxa georgiana, care au ajuns la expresia lor culminanta la vizita istorica efectuata de Sfântul Ioan Paul al II-lea în Georgia în pragul Marelui Jubileu al anului 2000. Drumul ecumenic, însa, trebuie sa mearga mai departe:
Papa Francisc: ”Acum, Providenta divina face sa ne întâlnim din nou si, înaintea unei lumi însetate de milostivire, unitate si pace, ne cere ca acele legaturi dintre noi sa primeasca un nou avânt, o reînnoita ardoare, pentru care sarutarea pacii si îmbratisarea noastra fraterna sunt deja un semn graitor”.
Vestirea Evangheliei, a reluat Sfântul Parinte, dobândeste o credibilitate mai mare daca este facuta împreuna, ideal în fata caruia dificultatile existente nu trebuie sa devina insurmontabile: ”Pentru ca Evanghelia sa aduca roade si în timpurile noastre”, a afirmat, ”se cere de la noi sa ramânem si mai ancorati în Domnul si uniti între noi”. ”Multimea sfintilor pe care aceasta tara îi numara sa ne încurajeze sa punem Evanghelia mai presus de toate si sa evangelizam ca în trecut, mai mult ca în trecut, liberi de laturile prejudecatilor si deschisi la noutatea perena a lui Dumnezeu. Dificultatile sa nu fie impedimente, ci imbold la a ne cunoaste mai bine, a împartasi limfa vitala a credintei, a intensifica rugaciunea unora pentru altii si a colabora cu caritate apostolica în marturia comuna, spre slava lui Dumnezeu în ceruri si slujirea pacii pe pamânt”.
Papa Francisc a evidentiat faptul ca Biserica ortodoxa a Georgiei este înradacinata în mod special în marturia Sfântului Apostol Andrei si, dupa cum Andrei era fratele lui Petru, tot la fel Biserica catolica si cea ortodoxa a Georgiei trebuie sa reînnoiasca ”fraternitatea apostolica”, lasându-se privite de Domnul pentru a fi ”împreuna vestitori ai prezentei sale”. În acest sens, Pontiful a pus accentul pe iubirea fata de Cristos care ne înalta pentru ca ”permite sa ne înaltam mai presus de neîntelegerile trecutului, de calculele prezentului si de temerile pentru viitor”. ”Poporul georgian a marturisit în decursul secolelor maretia acestei iubiri. În aceasta iubire si-a gasit puterea de a se ridica dupa nenumarate încercari, în aceeasi iubire s-a ridicat pâna pe culmile unei frumuseti artistice extraordinare”.
Sfântul Parinte a amintit, de asemenea, importanta patrimoniului cultural al Georgiei si în mod special pe Sfânta Nino, care a raspândit credinta printre locuitorii acestei tari si, de aceea, este considerata una cu apostolii. În acest spirit, Pontiful si-a exprimat dorinta de a fi prieten al tuturor georgienilor, adresând urarea cordiala de pace pentru o tara ranita:
Papa Francisc: ”Doresc sa fiu prieten sincer al acestei tari si al acestei populatii, care nu uita binele primit si a carei ospitalitate se împleteste cu un stil de viata bazat pe speranta genuina, chiar si în mijlocul greutatilor care n-au lipsit niciodata. Aceasta pozitivitate îsi gaseste propriile radacini în credinta, care îi face pe georgieni, asezati în jurul mesei, sa ceara pacea pentru toti oamenii, pomenindu-i chiar si pe dusmani”.
Papa Francisc a încheiat discursul sau amintindu-i în mod special pe numerosii crestini care si astazi în lume ”sufera prigoana si ultraj”.
La rândul sau, patriarhul Ilia al II-lea a definit ”istorica” pentru toata Georgia vizita papei Francisc si a invocat asupra sa binecuvântarea Domnului.
În cadrul schimbului de daruri, patriarhul a oferit papei Francisc o icoana din traditia crestina georgiana, iar Sfântul Parinte i-a oferit pretiosul volum ”Codex Pauli”, editat cu ocazia bimilenarului nasterii Sfântului Apostol Paul, cu reproducerea unor manuscrise de la manastirea benedictina a bazilicii romane Sfântul Paul din Afara Zidurilor.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va