„Urmându-L pe Isus, să trăim și să arătăm frumusețea căsătoriei”: a fost tema exercițiilor spirituale pentru familiile din Eparhia Unită de Oradea, ținute de pr. italian don Renzo Bonetti, în perioada 5-7 aprilie 2019, în Băile „1 Mai”, la inițiativa Episcopiei Greco Catolice de Oradea, prin departamentul pentru Adulți și Familii. Întâlnirea, moderată de pr. Mihai Tegzeș, responsabil al departamentului mai sus menționat și de pr. Mihai Vătămănelu OFM Conv, Vicar General, s-a bucurat de participarea a peste 70 de familii din întreaga Eparhie și a cuprins patru meditații.  În cadrul inițiativei au fost prezentate și două cărți scrise de predicatorul exercițiilor, de Don Renzo Bonetti: „Aș vrea să te iubesc așa cum te iubește Dumnezeu” și „În familie credința face diferența”, cuprinzând explicația celor trei lumânări „Lumina căsătoriei”. În a treia zi de exerciții, duminică, 7 aprilie a.c., toți participanții au luat parte la Sfânta Liturghie din a IV-a duminică a Postului Mare, în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai” ˗ Haieu, celebrată de pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, împreună cu pr Mihai Tegzeș, don Renzo Bonetti, pr. Protopop de Șimleu Nicoale Bodea,  pr. Sorin Biriș, Protopop de Mediaș, pr. Ștefan Madarasi, paroh al locului și pr. Vasile Pâncotan. Iată câteva reflecții din cadrul acestor exerciții spirituale, puse la dispoziția tuturor celor care nu au reușit să fie prezenți:

Exercițiile spirituale au avut o semnificație deosebită prin faptul că a fost pusă în fața ochilor și a fost transmisă în sufletele participanților frumusețea căsătoriei. Iubirea este mai puternică decât orice instinct. Iubirea în viața cuplului este mai presus de orice. Cristos cheamă bărbatul și femeia la iubire, care astfel experimentează iubirea Lui Dumnezeu. Bărbatul urmează femeia, femeia urmează bărbatul. Isus Cristos îi cheamă ca împreună să întemeieze familia. Familia este misterul lui Dumnezeu. Isus ne dă toate sugestiile pentru căsătorie în iubire. Doar împreună cu El poate fi atinsă culmea căsătoriei, căci cuplul își găsește echilibrul cu și prin Isus. Isus este împlinirea căsătoriei. Isus ne face să înțelegem raportul soț-soție, soție soț, dând cuplului capacitatea iubirii maxime și conducând la împlinirea căsătoriei.

Învățătorul ajută cuplurile să (re)descopere frumusețea căsătoriei, actualizând iubirea lui Cristos. Sacramentul căsătoriei este indispensabil, arătându-se astfel prin cei doi soți Iubirea constantă a lui Isus. Căsătoria este creată de Dumnezeu, iar uniți în Cristos soții comunică celor din jurul lor Lumina. Spiritul Sfânt transmite iubirea către soți. Isus este Cap, Învățător, Păstor. El este prezent în viața cuplurilor. Bărbatul și femeia sunt Chipul Lui Dumnezeu. Planul Divin în fiecare cuplu este Isus Cristos.

În viață există Soare și Umbră. Umbra ne arată de care parte este Soarele. Prin Isus Cristos se exprimă frumusețea căsătoriei. Noi credem că Isus este permanent prezent în mijlocul nostru. Isus arată prin soți Iubirea Sa, vorbește prin soți, soț și soție, soție și soț. Familiile au chemarea de formare a unei familii mari universale spre Mântuire. Toți avem un singur Tată, Care ne duce spre Mântuire. Când ne rugăm în familie Tatăl Nostru avem familia mică, care ne învață să formăm Familia Mare, spre Mântuire. Toți oamenii facem parte din această mare familie, căci toți suntem frați. Trebuie să reținem că și familiile fără copii au o semnificație, importanță. Fiecare om are trup și suflet. Ele sunt în unitate. Cu sufletul, comunică omului frumusețea vieții spirituale.

Părinții dau mai departe copiilor spiritualitate. Provocarea este ca părinții să-și educe fiii să devină Fii ai lui Dumnezeu. Mergând la Biserică toți membrii familiei construim Familia Mare pe drumul credinței. Preotul dă cuplurilor pe care le păstorește hrană spirituală. Și cuplul descoperă ce frumusețe au ei în ei. Și-L ascultă pe Isus. Isus a venit să mântuiască, să creștem în iubire. Soțul și soția își dăruiesc unul altuia sufletul. Ei percep și pricep indisolubilitatea căsătoriei ca pe un dar. Șoții simt și pricep că amândoi sunt iubiți de Dumnezeu în mod egal, cu aceeași intensitate. Spiritul Sfânt îi inspiră pe soț și soție să se vadă reciproc cu Ochii lui Dumnezeu. Comunică între ei cu Puterea Divină 24/24 de ore pe zi.

Pr. Renzo Bonetti afirmă și accentuează dimensiunea clericală a cuplurilor, căci acestea comunică iubirea fără predici, prin fapte. Se exprimă în familia ideală creștină paternitatea și maternitatea spirituală. Familiile mici alcătuiesc împreună o Familie Mare, care are un rol important pentru creștini în activitatea misionară a Bisericii. În toate familiile este foarte importantă rugăciunea. Familia știe că Isus este prezent, că a fost Răstignit și a Înviat pentru noi toți. Isus cel Viu vorbește prin Cuvânt, predica și citirea Sfintei Scripturi. Când se administrează sacramentul Cununiei, se celebrează și devine Sacrament. Isus este prezent pentru totdeauna în cuplu, nu doar la Cununie. Este semnificativă rugăciunea comună a soților, ca rugăciunea făcută cu Isus. El este prezent în cupluri la fel ca și în Biserică. Este mai prezent decât în icoane, pentru că este prezent Isus cel real, viu și nepictat.

Familia creștină știe să se adreseze Creatorului prin rugăciuni de cerere, de mulțumire și totodată, prin rugăciuni de iertare, de împăcare. Astfel, devine una cu Isus. Când, rugându-ne, zicem «Tată», ne adresăm Tatălui Ceresc și suntem îndumnezeiți. Isus Cristos are ca obiectiv să-L cunoaștem pe Tatăl, să ajungem în Familia Cerească Lui, Creatorul tuturor văzutelor și nevăzutelor.

 „Fie Voia Ta, Vie Împărăția Ta”, ca toți să fim Una, în unitate. Isus se unește indisolubil cuplului, făcându-se Trup al familiei. Prin credință, fiecare suntem invitați să trăim această comuniune și în viața noastră cotidiană, familia în sine fiind un act liturgic. Familia poate fi considerată Liturghie: Liturghia de a-L cinsti pe Isus în cadrul vieții matrimoniale, în viața de familie, în toate capitolele vieții, în toate momentele vieții matrimoniale. Fiecare clipă este de o importanță deosebită. Isus nu ne părăsește în nicio situație, este cu noi și la bine, și la rău. Iubirea, Iubirea lui Isus să dăinuie în toate zilele vieții de cuplu. În fiecare zi să fim capabili să iubim tot mai mult, așa cum a iubit și iubește mereu Isus cel mereu Viu.

Subdiacon magister Eugen Clintoc