Conciliul de la Florența trebuie înțeles astăzi ca un Conciliu al unității: a subliniat PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, miercuri, 04 septembrie a.c., cu prilejul lansării cărții „Conciliul de la Ferrara-Florența (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor”, a pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici. Evenimentul, organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Zalău, împreună cu Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, la Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău, s-a bucurat de prezența a peste 200 de persoane, printre care multe personalități.

„Biserica a primit în custodie tezaurul credinței, sacramentele prin care Dumnezeu lucrează hic et nunc în istoria omenirii, și tot Biserica este chemată să transmită lumii iubirea divină, universală, mântuitoare”: scrie PSS Virgil Bercea în prefața acestui volum, care conţine şapte capitole și este rezultatul anilor de cercetare şi studii ale preotului greco-catolic Vasile Barbolovici, vicar foraneu (sincel) pentru românii uniți din Italia de Nord, care a obținut în 2017 doctoratul în teologie, cu specializare în studii ecumenice, la Universitatea Pontificală Antonianum din Roma, cu teza „Storia et ecclesiologia delle unioni” – distincția Summa cum laudae – precum și acordul de editare a lucrării de doctorat. Despre lansarea de miercuri, autorul spune:

Conciliul de la Ferrara-Florența (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor este traducerea în limba română a tezei mele de doctorat [Il Concilio di Ferrara-Firenze(1438-1439): Storia et ecclesiologia delle Unioni (Bologna, 2018, 320 p.)] și fost publicată în 2019 de Casa de Editură a Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca. Este o temă care consider că trebuie să devină de actualitate și de interes comun tocmai pentru că se împlinesc 580 de ani de la acest Conciliu (1438-1439). Un Conciliu care s-a celebrat în toată regularitatea și are încă valabilitate. Din păcate, nu a avut o «receptivitate» precum au avut celelalte Concilii. De aceea, în 2001, când am început această teză, la care am lucrat aproape 10 ani, am vrut să cunosc ce înseamnă Conciliul de la Florența și de unde se nasc aceste biserici greco-catolice; sau, mai bine spus, de ce suntem greco-catolici?”.

Pentru a găsi răspunsuri la această întreabare, pr. Vasile Barbolovici și-a dedicat studiul unei bogate părți istorice la care a lucrat împreună cu prof. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, urmată de o analiză ecleziologică și un capitol concluziv care aprofundează Conciliul Vatican al II-lea şi Orientul Catolic:

„În prima parte (primele trei capitole) am încercat să descopăr realitatea istorică din Transilvania, Moldova și Țara Românească, iar în a doua parte (următoarele trei capitole) să fac o analiză profundă, cred eu, a conținutului dogmatic al acestui Conciliu de la Ferrara-Florența. Volumul se încheie cu capitolul al VII-lea în care, am încercat să aduc la cunoștință Decretul despre Bisericile orientale catolice al Conciliul Vatican II, Orientalium ecclesiarum; parte a lucrării la care am lucrat sub îndrumarea cu prof. Riccardo Burigana, profesor la Institutul Ecumenic San Bernardino din Veneţia şi director al Centrului pentru Ecumenism din Italia”. Textul, îmbogăţit cu o însemnată bibliografie, este o contribuţie fundamentală în demersul unei mai bune cunoaşteri a „Unirilor” de la Brest (1595), de la Užhorod (1646) şi de la Alba-Iulia din 1700, apropiindu-ne de mentalitatea contractanţilor, dar şi de dorinţa de împăcare şi iubire.

Lansarea care a avut loc pe 4 septembrie a.c. la Zalău a fost o premieră și o surpriză pentru autor, pr. dr. Barbolovici mărturisind într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că „este prima oară când a fost lansată cartea în România și, precum s-a putut vedea, a fost o lansare cu sală plină, onorând cu prezența PSS Virgil Bercea, Excelența Sa ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Liviu – Petru Zăpîrţan, care au scris și o prefață la această carte, profesori iluștri din Zalău, credincioși și, de asemenea, o echipă de la emisiunea TVR – Universul Credinței”.

Un moment „surprinzător, minunat, bine organizat… faptul că au fost aproximativ 200 de persoane cam spune totul, mai ales că este vorba despre o carte puțin atipică, care tratează o chestiune istorică de acum 580 de ani. Probabil, această prezență se datorează și faptului că de fiecare dată când vin acasă mă contopesc cu această realitate a noastră și simt că fac parte din Biserica greco-catolică de la Zalău, unde lumea mă cunoaște și a ținut astăzi să fie prezentă, chiar și numai din curiozitate, la această lansare. Tuturor, vă mulțumesc!”.

Cartea „Conciliul de la Ferrara-Florența (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor” a pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici poate fi achiziționată de la Editura Gutenberg sau de la Biblioteca Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

***

VASILE ALEXANDRU BARBOLOVICI – vicar foraneu (sincel) pentru românii uniți din Italia de NORD (din 2015), s-a născut în 20 martie 1968, în satul CHILIOARA, comuna Coșeiu, județul Sălaj. Din 1997 este preot greco-catolic. În perioada 2002-2005 a fost preot-paroh pentru românii uniți din Patriarhatul Veneției, iar între 2005-2015, protopop pentru românii uniți din regiunea Triveneto (Italia).