„Duminica 16 februarie 2014, la Misiunea Româna Unita cu Roma “Sf. Hristofor” din Udine a fost primit Arhiepiscopul de Udine PS Andrea Bruno de catre Pr. Ioan, doamna preoteasa prof. Cristina si familia, împreuna cu numerosi credinciosi români din Friuli care vin la Biserica San Cristoforo.
Preasfintitul Arhiepiscop a vizitat Comunitatea româneasca de la Biserica San Cristoforo la 12 ani de la înfiintarea acesteia, în anul 2002.
Întâlnirea cu Arhiepiscopul a fost însotita de cuvintele Fericitului Vladimir Ghika care spunea ca cine merge spre lumina are umbra în spate, dar cine se îndeparteaza de lumina are umbra în fata.
Vizita pastorala s-a dorit a fi un moment de spiritualitate ziditor spre bine în care Episcopul este primit ca si Apostol al zilelor noastre, cel care ne aduce lumina binecuvântarii neîntrerupte de la Iisus Hristos prin Apostoli, prin Sf. Apostol Petru, prin urmasii sai pâna la noi.
Dupa rugaciunea de dimineata de la ora 9.30, la ora 10.00 Arhiepiscopul si Mitropolitul de Udine S.E. Mons. Andrea Bruno Mazzocato a fost întâmpinat cu pâine si sare de catre româncuta noastra Oana îmbracata într-un frumos costum popular din zona Fagarasului, alaturi de un grup de copii cu zâmbetele lor pline de speranta.
Preasfintitul Arhiepiscop a slujit Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gura-de-Aur, cu diaconul Cesare, nou hirononit, la prima sa iesire publica. Celebrarea Sfintei Liturghii dupa ritul rasaritean bizantin pune în evidenta foarte frumos si cu demnitate misiunea spirituala a Episcopului care binecuvânteaza, sfinteste si propovaduieste credinciosilor care formeaza Biserica lui Hristos.
Sfânta Liturghie a fost traita de toti cu intensitate, raspunsurile au fost date de toti credinciosii, condusi de cantorul nostru Adrian V., iar momentele principale liturgice au creat o stare de rugaciune: Binecuvântarea initiala, Apostolul, Evanghelia Duminicii (a Tatalui bun si a Fiului risipitor), Omelia, Epicleza, Cuminecarea cu Sf. Euharistie, Binecuvântarea finala si Agapa frateasca de la sfârsit.
În cadrul omiliei, PS Andrea Bruno a atins sufletele credinciosilor prezenti prin chemarea atentiei asupra curatirii inimii, a puritatii acesteia pentru a trai o viata în comuniune cu Dumnezeu Tatal. Aici, în Occidentul materialist, exista convingerea ca putem face totul fara Dumnezeu, deoarece se traieste de aproape patruzeci de ani în bunastare materiala. Riscul este sa credem ca putem sa ne traim viata ca fiul risipitor, fara comuniunea filiala cu tatal cel bun, icoana a Tatalui ceresc, dar acelasi risc este sa traim cu tatal cel bun fara sa acceptam bucurosi statutul demnitatii de fii, precum fiul cel mare.
Ca amintire a acestei prezente a Arhiepiscopului în mijlocul nostru, ne-a daruit fiecaruia câte o brosura cu Scrisoarea dedicata anului Sperantei în cadrul Arhidiecezi de Udine.
În sala San Cristoforo, Capela noastra pe timp de iarna, femeile din parohie, în frunte cu doamna preoteasa Cristina, au adus preparate traditionale românesti si italienesti. Le multumesc din suflet si pe aceasta cale pentru daruire, bucuria de a da viata unor momente de agapa frateasca.
Duminica 1 iunie 2014 ne întâlnim cu Arhiepiscopul în Catedrala (Duomo di Udine), cu ocazia Sarbatorii diecezane a emigrantilor din Friuli.
Sa umblam îndreptati catre lumina, pentru ca umbra sa ramâna în spate si nu viceversa.
Sursa: http://www.bru-italia.eu/

Misiunea Romana Unita cu Roma "San Cristoforo"