Ziua de 13 iunie 2024 a fost încununată de aura marii sărbători a Înălțării Domnului, prin care poporul român a omagiat și a cinstit memoria eroilor neamului românesc, eroi care s-au sacrificat pentru libertatea şi demnitatea neamului nostru.

În acestă zi specială, credincioșii au înălțat rugăciuni pentru preamărirea și cinstirea lor, eveniment care a fost celebrat de părintele paroh Andrei Borzași în bisericuța din Cartierul orădean Ioșia-Sud care poartă hramul „Sfântului Anton de Padova”. Totodată, ziua de 13 iunie a fiecărui an îl cinstește printr-o sărbătoare de credință pe Sfântul Anton de Padova.

Întreaga lume creștină, în toate bisericile, toți credincioșii se roagă către marele făcător de minuni, unul dintre cei mai iubiți sfinți, imaginea și statuile sale aflându-se aproape peste tot.

Bisericile zidite în cinstea lui sunt nenumărate; altarele închinate amintirii lui se găsesc atât în catedralele mărețe ale orașelor, cât și în modestele bisericuțe de la sate. Icoana lui, prezentă în casele creștine, străjuiește pentru fericirea familiilor, pe întreg cuprinsul pământului.

În această zi celebrată în mod special, pentru a-l venera pe Sfântul Anton prin rugăciunile cu mare evlavie și smerenie, credincioșilor au rostit la Sfânta Liturghie dorința lor de a primi binecuvântarea și ocrotirea specială a marelui făcător de minuni în Biserica, ce  poartă hramul ”Sfântului Anton”. La finalul Sfintei Liturghi, după ce credincioşii s-au hrănit la ospăţul euharistic, primind trupul și sângele lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor şi al binecuvântării copiilor.

După-amiaza, de la orele 17:00, a fost oficiată rugăciunea Acatistului Sfântului Anton și slujba Sfântului Maslu de pr. Andrei Borzași, împreună cu preacucernicii preoți greco-catolici: pr. Voicu Vlad de la Parohia din Vășad, pr. Ioan Aciu de la Parohia „Fericitul Ioan Suciu” din Oșorhei și pr. Crăciun Sorin de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Oradea.

Toți credincioșii care au luat parte la acest eveniment au fost miruiți de soborul de preoți care au celebrat Taina Sfântului Maslu prin citirea celor șapte Evanghelii dătătoare a harului vindecării și iertării greșelilor personale.

În ziua de 13 iunie, sărbătorile naționale și de credință au fost înmănuncheate pentru a deschide inimile spre patriotismul oferit de eroii neamul românesc și, de asemenea, pentru a deschide sufletele spre credință, cinstind cu evlavie sărbătoarea Înălțării la Cer a Mântuitorului și totodată, pentru a-l venera în rugăciune pe Sfântului Anton de Padova. 

Parohia „Sf. Anton de Padova” Oradea