„În data de 13 iunie, când este comemorat liturgic sfântul Anton de Padova, protector al saracilor, a fost dat publicitatii Mesajul Sfântului Parinte pentru Ziua Mondiala a Saracilor. Instituita de papa Francisc la încheierea Anului Sfânt Extraordinar al Milostivirii, Ziua Mondiala a Saracilor se celebreaza în cea de-a 33-a duminica din timpul de peste an care, în 2017, coincide cu data de 19 noiembrie.
«Sa nu iubim cu vorba, ci cu faptele» este tema primei Zile Mondiale a Saracilor, tema inspirata din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan, capitolul 3, versetul 18: „Copii, sa nu iubim numai cu vorba sau cu limba, ci cu fapta si adevarul” (1In3,18).
Alcatuit din noua paragrafe, Mesajul reliefeaza înca de la început necesitatea de a iubi dupa exemplul lui Isus, prin fapte concrete, nu prin vorbe goale. „Cine are intentia sa iubeasca dupa cum a iubit Isus, trebuie sa-si însuseasca exemplul sau, mai ales atunci când suntem chemati sa-i iubim pe cei saraci. De altfel, modul de a iubi al Fiului lui Dumnezeu, este binecunoscut, iar apostolul Ioan îl aminteste în mod foarte clar”, scrie pontiful în Mesaj, explicând coloanele principale pe care se sprijina aceasta iubire: Dumnezeu este cel dintâi care a iubit si ne-a iubit total, pâna la jertfirea propriei vieti.
“Când cel sarman striga, Domnul îl asculta”, este un verset din Psalmul 34, de la care papa Francisc porneste pentru a explica angajarea dintotdeauna a Bisericii în slujba celor sarmani, comunitatea crestina întelegând înca de la început importanta strigatului celor sarmani si actionând în consecinta, dupa cum relateaza numeroase texte din Sfânta Scriptura. Dar au existat si exceptii, pontiful neezitând sa scoata în evidenta acest aspect, spunând ca „au fost însa momente în care crestinii nu au dat ascultare în profunzime acestui apel, lasându-se molipsiti de mentalitatea mondena”. “Însa” – a continuat papa Francisc – „Duhul Sfânt a facut sa se iveasca barbati si femei care, în diferite moduri, si-au pus viata în slujba celor saraci”, dând exemplul sfântului Francisc din Assisi care, în cursul secolelor a fost urmat de alti barbati si femei, cu viata sfânta. În Mesajul pentru Ziua Mondiala a Saracilor, pontiful atrage atentia asupra unor comportamente gresite în raport cu cei sarmani, scriind: “Sa nu ne gândim la cei saraci doar ca la destinatarii unei practici bune de voluntariat de facut o data pe saptamâna sau destinatari ai unor gesturi extemporanee de bunavointa pentru a ne linisti constiinta. Aceste experiente, chiar daca sunt valide si utile pentru sensibilizarea în vederea necesitatilor a numerosi frati si a nedreptatilor care sunt deseori cauza situatiei lor, ar trebuie sa introduca în spiritul unei adevarate întâlniri cu cei saraci, generând împartasirea ca stil de viata.”
Succesiv, papa Francisc aminteste ca pentru discipolii lui Isus saracia este înainte de toate o vocatie la urmarea lui Isus cel sarac, însemnând mersul în urma lui Isus si cu Isus, o cale ce conduce la fericirea Împaratiei lui Dumnezeu. “Saracie înseamna o inima umila care stie sa accepte propria conditie de creatura limitata si pacatoasa pentru depasirea tentatiei de atotputernicie, care aduce iluzia imortalitatii.”
În continuarea mesajului sau pentru prima Zi mondiala a saracilor, papa Francisc denunta ”extinderea saraciei la mari sectoare ale societatii din lumea întreaga”, rod al ”injustitiei sociale, mizeriei morale, lacomiei celor putini si al indiferentei generalizate”. În fata celor saraci este necesar sa se raspunda ”cu o noua viziune despre viata si societate”. Toti acesti saraci, cum spunea Fericitul Paul al VI-lea, apartin Bisericii de drept evanghelic si obliga la optiunea fundamentala pentru ei. Vorbind mai departe de finalitatea acestei initiative inedite în calendarul pastoral al Bisericii catolice, Sfântul Parinte a afirmat ca ”la încheierea Jubileului milostivirii am vrut sa ofer Bisericii Ziua mondiala a saracilor pentru ca în toata lumea comunitatile crestine sa devina tot mai mult si mai bine semn concret al caritatii lui Cristos pentru cei din urma si cei nevoiasi”, sub semnul predilectiei lui Cristos fata de cei saraci.
Aceasta Zi îsi doreste sa-i stimuleze în primul rând pe cei care cred ”ca sa reactioneze la cultura rebutului si a risipei, însusindu-si cultura întâlnirii. În acelasi timp, invitatia este adresata tuturor oamenilor, independent de apartenenta religioasa, ca sa se deschida la împartirea cu cei saraci în orice forma de solidaritate, ca semn concret de fraternitate”. Pontiful îsi exprima dorinta ca, în saptamâna precedenta Zilei mondiale a saracilor, care anul acesta cade în 19 noiembrie, ”comunitatile crestine sa se angajeze sa creeze numeroase momente de întâlnire si prietenie, de solidaritate si ajutor concret”.
La baza numeroaselor initiative concrete, continua papa Francisc în mesajul sau, trebuie sa fie întotdeauna rugaciunea: ”Sa nu uitam ca Tatal Nostru este rugaciunea celor saraci”. Mai mult, ”Tatal Nostru este o rugaciune care se exprima la plural: pâinea care se cere este ”a noastra”, si aceasta comporta împartire, participare si responsabilitate comuna”. În fine, pontiful cere tuturor celor care fac parte din Biserica sa se angajeze în asa fel încât ”aceasta Zi mondiala a saracilor sa instaureze o traditie care sa contribuie concret la evanghelizarea lumii contemporane”. ”A împarti cu cei saraci ne permite sa întelegem Evanghelia în adevarul ei cel mai profund. Saracii nu sunt o problema, sunt o resursa de folosit pentru a primi si a trai esenta Evangheliei”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va