„Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai 2011. Data a fost anuntata oficial vineri, 14 ianuarie, odata cu semnarea de catre papa Benedict al XVI-lea a decretului de beatificare, în care figureaza si numele altor candidati la cinstea altarelor, între care profesorul Giuseppe Toniolo – fondator al Saptamânii Sociale a Catolicilor Italieni – si cinci calugarite bosniace ucise din ura fata de credinta.
Karol Woityla, decedat pe 2 aprilie 2005, primul si singurul papa din istorie care a vizitat România, a ajuns la faza beatificarii dupa recunoasterea unui miracol întâmplat putin dupa moartea sa: vindecarea unei calugarite bolnave de parkinson.
Ceremonia de beatificare va avea loc la Roma, la 1 mai, care în acest an coincide cu Duminica Milostivirii Divine, o celebrare instituita de Karol Woityla.
Într-o declaratie, Vaticanul a spus ca „dupa cum se stie, cauza beatificarii, prin dispensa papala, a început înainte de expirarea perioadei de cinci ani de la moartea servului lui Dumnezeu, cerute de normele în vigoare”. Anuntul a fost facut de Federico Lombardi, director al Biroului de presa al Sfântului Scaun.
Sicriul Papei Ioan Paul al II-lea va fi mutat din cripta aflata subsolul Bazilicii Sfântul Petru în Capela Sfântul Sebastian din incinta bazilicii. Sicriul nu va fi deschis sau expus, iar pe piatra funerara va fi scris: Beatus Johannes Paulus II, adica: Fericitul Ioan Paul al II-lea.