„Tinerii sunt comoara cea mai de pret a familiei si a societatii. Dupa modelul în care sunt educati si mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de maine.” Sf. Luigi Orione
Duminica 20 octombrie 2013, copiii, tinerii si parintii au sarbatorit ziua Oratoriului. Programul a început la ora 10.30 cu Sf. Liturghie, unde am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Parintele Aurelio din Italia, unul dintre superiorii Congregatiei Don Orione, responsabil cu operele misionare. În cuvântul sau de învatatura a subliniat necesitatea unui crestin de a fi misionar în cadrul propriei familii si în mediul în care traieste.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, cu mic cu mare, ne-am îndreptat spre sala de sport a Liceului „Don Orione”, unde am continuat programul prin diferite activitati recreativ-educative. Dupa ce ne-am hranit cu Cuvântul Domnului, Providenta ne-a oferit un prânz delicios pentru a face fata probelor care au urmat.
Fiind un numar mare de copiii, animatorii au format zece echipe. Acestea au pornit într-o competitie, parcurgând un traseu prin oras, unde în diferite locatii, trebuiau sa efectueze mai multe probe (stafete, scenete, raspunsuri la întrebari de cultura generala, etc). Dupa aproximativ doua ore de cutreierat prin oras echipele au revenit în sala de sport a Liceului „Don Orione”, unde evenimentul a continuat cu alte surprize: Qiuzz, crearea pe echipe a unei fraze din litere, decupate din ziare si reviste, lipite cu “lipici ecologic” din faina si apa, urmate de mult dans si veselie. La final, pentru a marca evenimentul, nu putea sa lipseasca tortul mult asteptat de copii.
Aceste activitati extrascolare pe care Centrul „Don Orione” le promoveaza si le sustine în fiecare saptamâna pentru copiii si tinerii acestui oras au ca scop formarea si dezvoltarea lor si al unui viitor mai bun al societatii noastre, la fel cum ne îndeamna Sfântul Parinte Papa Francisc:
“Tinerii sunt fereastra prin care intra viitorul în lume… Cristos are încredere în tineri si le încredinteaza viitorul misiunii Sale: ‘Mergeti si faceti discipoli’; mergeti dincolo de orice limita umana si ziditi o lume de frati! Tinerii au si ei încredere în Cristos: ei nu se tem sa-si încredinteze viata lui Cristos, deoarece stiu ca nu vor ramâne dezamagiti”.