„Douazeci si patru de elevi de la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea, cu rezultate deosebite la învatatura, însa cu posibilitati materiale reduse, au reusit sa obtina burse de studiu în valoare de 300 de euro fiecare. Bursele au fost oferite de doua asociatii din Italia: „Famiglia e solidarieta” si „Progetto Arcobaleno”.
„Este al patrulea an în care, în baza unei colaborari dintre liceul nostru si doua asociatii din Italia (Familie si solidaritate si Progetto Arcobaleno), prin Protopopiatul Greco-Catolic de Oradea, s-au acordat burse de studiu elevilor din liceu. Bursele s-au acordat elevilor din clasele IX-XII, dupa o serie de criterii stabilite în Consiliul Profesoral. Astfel, de burse au beneficiat elevii care au nevoie de un sprijin material, dar care, totodata, au rezultate scolare bune si foarte bune – media generala peste 8, iar la purtare nota 10. În acest an, italienii au acordat 24 de burse în valoare de 300 de euro/copil”, a declarat Andrei Cristea, directorul Liceului Teologic Greco-Catolic. De asemenea, la sfârsitul anului scolar, italienii ofera doua burse de performanta, a câte 300 de euro fiecare, si o excursie gratuita, timp de o saptamâna, în Peninsula, sefilor de promotie.
Conducerea Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea se ocupa constant de copiii cu performante la învatatura. Duminica seara, într-un cadru festiv, 24 de elevi ai Liceului Greco-Catolic au primit burse în valoare de 300 de euro fiecare, printr-un program sustinut de doua asociatii din Italia – „Famiglia e solidarieta” si „Progetto Arcobaleno”. Bursele obtinute de cei 24 de elevi oradeni sunt importante, iar pentru a putea beneficia de acest sprijin elevii au muncit foarte mult.
„Bursele sunt oferite elevilor care au nevoie de un sprijin material, dar care au, totodata, rezultate scolare bune si foarte bune. Noi nu încurajam lenea. Media scolara minima a bursierilor integrati în program trebuie sa fie peste 8, iar media la purtare, 10”, a precizat directorul Liceului Greco-Catolic, Andrei Cristea.
Potrivit acestuia, italienii acorda fiecare bursa în memoria unui disparut din familiile italienilor din cele doua asociatii.
Înainte de a le înmâna elevilor plicurile, italienii le-au prezentat un film despre localitatile din care provin si un altul despre activitatile în care era implicata persoana în memoria careia a fost acordata bursa. În acelasi context, Corul Fiat Lux al Liceului Greco-Catolic le-a oferit donatorilor italieni un scurt moment artistic.
Elevii spun ca bursa este pentru ei ca o adevarata mana cereasca. „Bursa e un sprijin moral si financiar pentru noi toti. Am primit acest ajutor si anul trecut. Am folosit banii pentru a-mi achizitiona materialele necesare începerii anului scolar. Banii pe care i-am primit în acest an o sa-i folosesc pentru facultate”, a declarat eleva Hasas Imez, din clasa a X-a, profilul matematica-informatica al liceului.
„Italienii ne-au prezentat povesti impresionante. Felul în care si-au pierdut viata cei în memoria carora ne-au oferit bursele ne-a miscat. Cred ca asta face ca bursele sa fie mai speciale”, a completat Andrei Nechita, din clasa a X-a.