Concertul a fost organizat în contextul anului beatificării celor șapte episcopi martiri și a fost dedicat centenarului orădean.

Har, pasiune, talent, ținută excepțională, eleganță, profesionalism. Prin aceste cuvinte se poate caracteriza concertul de sâmbătă seara al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, din Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.

Membrii corului „Madrigal-Marin Constantin” au reușit să transmită emoții tuturor celor din biserică. Impresionantă a fost comunicarea dintre dirijoarea Anna Ungureanu și coriști, iar aceasta s-a simțit prin profunzimea a ceea ce au reușit să transmită către public.

„Înălțător! Copleșitor! Divin! Desăvârșit!”, sunt cuvinte rostite de credincioșii prezenți în catedrală.
„În seara aceasta am fost mai aproape de divinitate. Impresionant cum dirijorul a ținut în mână corul, dar și pe noi cei prezenți. Este extraordinar!”, a mai adăugat cineva din public.

„Ne-ați transmis iubire”

„Ne-aţi cântat şi ne-aţi încântat. Ne-aţi transmis caritatea şi iubirea. Aţi frizat perfecţiunea. Sunteţi un reper de valoare pentru fiecare om din această ţară”, le-a spus, la final și PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, componenților Corului Madrigal, în prezența viceprimarului Florin Birta.

„Am dorit ca prin acest concert, să omagiem aceşti şapte episcopi martiri români, morţi în închisorile comuniste. Au fost mai mulţi, cărora probabil nu le vom cunoaşte niciodată numele. Ei, prin credinţa şi tăria lor de a apăra adevărul, dreptatea, rămân repere morale pentru fiecare dintre noi. Se regăsesc, în aceşti martiri, toţi cei care au suferit în acea perioadă”, a mai adăugat episcopul.

Prilej pentru corurile liceenilor

Prezența Corului Madrigal la Oradea a fost prilejuită de ediția a X-a a Festivalului „Francisc Hubic”. Festivalul a fost dedicat evidențierii rolului compozitorului și dirijorului Francisc Hubic în creația corală românească, dar și beatificării episcopilor martiri, precum și Centenarului orădean.
Iar acest lucru a fost răsplătit, la final, cu minute în șir de aplauze, de către cei prezenți la concert.

Seara a fost una de succes atât pentru Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cât și pentru Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor Nicoleta Ţâmpu), Corul „Semplice” al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” (dirijor Ioana Şandor), Corul Colegiului Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş (dirijor Gabriela Vescan) şi pentru Corul Şcolii Gimnaziale „Szacsvay Imre” (dirijor Kiss Tünde).

Sursa: http://www.bihon.ro