Suntem pelerini și venim astăzi aici, de pe multe continente și orașe. Noi suntem misionarii Domnului, și ducem mai departe Cuvântul și mesaju său” (din cântecul de introducere): cu aceste cuvinte a început duminică, 29 septembrie 2019, Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc în Piața „Sfântul Petru” din Roma, cu ocazia  celei de a 105-a Zi mondiale a migrantului și refugiatului, celebrată împreună cu cardinali, episcopi, preoți și pelerini din lumea întreagă. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a participat pr. Olimpiu Todorean, președinte al Asociației Caritas Eparhial Oradea. De asemenea, din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică au fost prezenți pr. Dumitru Cristian Crișan, vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, și pr. Daniel Paul Vereș, rector al Bisericii „Santissimo Salvatore alle Coppelle” din Roma, a comunității greco-catolice române din Cetatea Eternă. Împreună cu ei, au luat parte studenți teologi de la Colegiu „Pio Romeno” din Roma și credincioși români aflați la muncă în Italia.

La dorința Sfântului Părinte, care pus celebrarea Sfintei Liturghii de duminică sub motoul „Nu este vorba doar despre imigranți”, pentru Ziua mondială a migrantului și refugiatului 2019, Conferința Episcopală Italiană a invitat nu doar străinii și organizațiile care îi însoțesc pe aceștia în Italia, ci pe toți cei care se simt interpelați de cuvintele Suveranului Pontif. Totodată a fost lansată și invitația ca fiecare preot, acolo unde se află, să celebreze, în comuniune cu Roma această Zi Mondială a refugiatului și migrantului.

Aceasta pentru că, așa cum a subliniat chiar Sfântul Părinte în predica sa duminică, făcând referire la Psalmul responsorial al celebrării euharistice, „categoriile care sunt vulnerabile și adesea uitate și expuse la abuzuri: străinii, văduvele, orfanii, sunt oamenii fără drepturi, excluși, dar pentru care Domnul are o particulară atenție. De aceea Domnul ne cere o atenție specială față de ei”:

„Nu este vorba numai de străini este vorba toți locuitorii periferiilor existențiale care, împreună cu migranții și refugiații, sunt victime ale culturii rebutului. Domnul ne cere să punem în practică iubirea față de ei; ne cere să restaurăm umanitatea lor, împreună cu umanitatea noastră, fără a-l exclude pe vreunul, fără a lăsa afară pe nimeni”: a spus Papa Francisc cu ocazia Zilei mondiale a migrantului și a refugiatului din acest an, subliniind că: „Nu putem să nu plângem! Nu putem să nu reacționăm!” (Vatican News România).

Celebrarea euharistică cu prilejul celei de a 105-a Zi mondiale a migrantului și refugiatului, s-a încheiat cu rugăciunea „Îngerul Domnului”, la finalul căreia Papa Francisc a dezvelit în Piața „Sfântul Petru” din Vatican un monument artistic dedicat migranților și refugiaților:
„Am vrut această operă artistică aici, în Piața San Pietro, ca să amintească tuturor provocarea Evangheliei cu privire la ospitalitate”, a subliniat Sfântul Părinte.

M. Caba