În Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea a fost celebrată astăzi, Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului alături de întreaga Biserica Catolică. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de părintele Mihai Vătămănelu și un sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa  a subliniat cât de bine este să „facem celui de lângă precum ceea ce am dori să ne facă ei nouă”. Referitor la Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, ierarhul a amintit în cifre datele statistice la nivel mondial despre refugiați și migranți precum și cauzele pentru care acești oameni sunt nevoiți să-și părăsească casa, țara.

Propunând această temă, papa Francisc vrea să sublinieze faptul că apelurile sale repetate în favoarea migraţilor, refugiaţilor, evacuaţilor şi victimelor traficului de persoane trebuie înţelese în cadrul preocupărilor profunde ale Bisericii pentru toţi locuitorii din periferiile existenţei. Cel înfometat, cel însetat, străinul, cel gol, cel bolnav şi cel închis care bate la uşa noastră este însuşi Isus, care cere să fie întâlnit şi asistat.

La finalul Sfintei Liturghii, cu ocazia deschiderii anului AGRU, domnul Valeriu Domuța, președintele AGRU Eparhial Oradea, a prezentat credincioșilor misiunea acestei Asociații precum și noile proiecte care se doresc a fi implementate:

– încurajarea elevilor pentru a participa la olimpiadele școlare la materia religie greco-catolică prin organizarea unor clase de excelență în vederea pregătirii pentru concurs și organizarea unei festivități de premiere după etapa județeană a acestuia.
– organizarea unui simpozion științific pentru tineri în data de 15.04.2020.
– construirea unui camping la Stana de Vale, care să poată găzdui grupuri de pană la 30 de persoane, oferind astfel protopopiatelor și asociațiilor din eparhie posibilitatea de a organiza în vacanța de vara tabere cu costuri minime;
– organizarea unei școli de vară în luna iulie 2020 pentru copiii din comunitatea noastră, astfel încât aceștia sa aibă posibilitatea de a-și petrece timpul într-un mediu plăcut și sigur în perioada în care părinții sunt la serviciu;
– organizarea de pelerinaje
– participarea activă la Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor în anul 2020;
– organizarea de adorații euharistice și formarea unui grup care să participe la Congresul Euharistic de la Budapesta din anul 2020;
– organizarea unui grup de voluntari care prin prezența lor în Catedrală să permită extindere programului zilnic în care Catedrala Sf. Nicolae este deschisă publicului.