Motivația poate veni doar atunci când avem un scop bine definit și cunoaștem pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a-l atinge” spune Rareș Bâte, unul dintre puținii elevi din țara noastră care au încheiat examenul de Bacalaureat din acest an cu media 10 (zece). Rareș a fost elev al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea încă din clasa I, absolvind anul acesta ca șef de promoție. Odată cu afișarea rezultatelor de la Bacalaureat, pe 8 iulie a.c., Rareș Bâte a fost interpelat de presa locală și națională, fiind unul dintre cei doi elevi din Județul Bihor care au obținut notă maximă la examenul de maturitate. Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea este în acest an singura instituție de învățământ din Oradea care a avut un elev de nota 10 (zece) la Examenul Național de Bacalaureat 2024.

Cu acest prilej, Rareș Bâte a acordat un scurt interviu Biroului de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în care a împărtășit cum i s-a părut acest examen și ce a condus la rezultatul obținut. Ne-a vorbit totodată despre ceea ce consideră a fi elementul-cheie al motivației unui tânăr astăzi, într-o societate în care performanța școlară a elevilor pare să fie în scădere. Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, 39 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, fiind cele mai puține medii de 10 din ultimii 11 ani.  

R. B.: Subiectele în sine nu mi s-au părut complicate față de ce am mai văzut, au fost rezolvabile. Nu există o formulă magică pentru notă mare la Bacalaureat. Mi-am dorit mult, mi-am pus obiectivul în minte și am făcut tot ce ținea de mine să îl ating. Am început să mă pregătesc din luna septembrie 2023 ca să nu se acumuleze presiune pe parcursul anului școlar, astfel că în ultimele săptămâni de școală am fost destul de relaxat. Consider că planificarea din timp și disciplinaaduc inevitabil rezultate. De asemenea, am observat că un stil de viață echilibrat susține fizic și psihic capacitatea de concentrare și învățare.

Care este pentru tine cea mai frumoasă amintire din cei doisprezece ani de școală parcurși în Liceul Greco-Catolic din Oradea?
R. B.: Am nenumărate amintiri din școală, multe dintre ele m-au marcat profund. Momentul cel mai încărcat de emoție a fost cu siguranță ultima oră de dirigenție, din clasa a XII-a, când am privit în spate și am realizat ce experiență frumoasă am trăit în acest liceu și că nu regret nicio zi.

Cu toții avem în viață persoane care ne marchează, care ne sunt modele. Cine te-a inspirat în parcursul tău școlar?
R.B.: În primul rând mă inspiră părinții, care mă sprijină necondiționat. Am avut profesori care și-au lăsat amprenta asupra dezvoltării mele, au crezut în mine și m-au susținut. Caut mereu să ascult și să interacționez cu oameni de la care am lucruri de învățat și să extrag de la fiecare idei sau principii care mă pot ajuta să evoluez. Nu am un «motto» personal, încă sunt în plin proces de căutare și descoperire a valorilor după care vreau să mă ghidez în viață, acumulez informații pe care le filtrez și le folosesc mai departe.

A avut Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” un rol deosebit în formarea valorilor pe care le-ai dobândit până acum?
R.B.: Cu siguranță. Dimensiunea spirituală este foarte importantă pentru mine. În LGC, pur și simplu am avut deschiderea, am avut exemple de profesori și preoți spirituali care să îmi insufle ușor credința. Rugăciunea este locul în care eu mă retrag și vorbesc cu Dumnezeu… unde Îi mulțumesc, Îi cer să îmi dea înțelepciune și îi spun ce simt. Nu mă consider o persoană neaparat religioasă, ci credincioasă. Este o bucurie să merg la Sfânta Liturghie, dar totodată trăiesc o conexiune personală cu Dumnezeu. M-a ajutat mult credința. 

Care consideri că este cheia motivației unui tânăr în zilele noastre și ce le spui succesorilor tăi?
Sunt de părere că motivația poate veni doar atunci când avem un scop bine-definit și cunoaștem pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a-l atinge. Uneori motivația le lipsește tinerilor… și cred că e normal; atunci își face simțită prezența disciplina, care în multe cazuri poate să facă diferența. Pentru cei mai mici decât mine am următorul sfat: Fiți autentici! Aveți încredere în voi și urmați-vă drumul!

Unde te vezi peste 10 ani?
Peste 10 ani mă văd împlinit, muncind în continuare pentru visul meu de a ajunge un avocat de succes, iubind și fiind iubit.

Rareș cântă la chitară, a avut în liceu și o trupă muzicală cu care a susținut câteva concerte, trăind prin muzică experiențe foarte frumoase ca adolescent. Îi place să facă sport – a practicat karate și baschet, dar cel mai mult îi place să schiez, așteptând în fiecare an anotimpul rece. Este genul de tânăr căruia nu îmi place să aibă mult timp liber, căutând mereu să îl ocupe „cu ceva productiv” cum spune el – fie să citească, să se documenteze, să urmărească podcast-uri sau să iasă la o plimbare. Pentru a-și împlini visul, Rareș dorește să fie student al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde în perioada imediat următoare va susține examenul de admitere.  Felicitări, Rareș, și mult succes pe mai departe!

****

Bucuria acestui rezultat remarcabil și așteptat totodată, a fost împărtășită de toată lumea, în mod deosebit de doamna dirigintă a lui Rareș Bâte, prof. Emilia Haș, care ne mărturisește că „pentru un dascăl, bucuria de a lucra cu elevi minunați este uriașă. Rareș este elevul ideal: inteligent, conștiincios, perseverent, foarte organizat. În plus, are o familie minunată, în sânul căreia a primit o educație aleasă, sprijin necondiționat, dar și respectul real pentru valorile creștine”.

Rareș este unul dintre cei trei șefi de promoție pe care Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” i-a avut în acest an. A fost elevul acestei școli de mic copil. Calitățile sale s-au remarcat încă din primii ani de școală, din clasele primare urmate în Alternativa Educațională Step by Step. A fost un elev implicat în toate activitățile liceului, atât școlare, cât și extrașcolare. A fost președintele Consiliului Elevilor, postură din care a fost și va rămâne un model de urmat. Rareș este dovada faptului că școala și familia pot trăi în armonie pentru ca la momentul potrivit să se poată obține rezultatul dorit. Perseverența, inteligența, eleganța, decența, buna conduită, ascultarea, înțelepciunea sunt numai câteva dintre calitățile sale. Acesta este momentul în care noi, profesorii lui, spunem: COPIII NOȘTRI MERITĂ TOT EFORTUL NOSTRU! Astăzi avem certitudinea că am format buni cetățeni și buni creștini. Felicitări, Rareș Bâte, pentru remarcabila ta reușită, media 10 la Bacalaureat! Felicitări tuturor elevilor care au susținut examenul de Bacalaureat și l-au promovat, familiilor lor și tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în această reușită a fiecăruia dintre ei!” (Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea)

Felicitări, Rareș, pentru că ai demonstrat faptul că atunci când își dau mâna inteligența, determinarea, ambiția, modestia, perseverența, răbdarea, înțelepciunea și credința, orice vis poate fi atins! Suntem extrem de mândri de tine! Felicitări tuturor dascălilor care, prin munca lor neîntreruptă, au contribuit la acest frumos rezultat! Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru deosebita binecuvântare de a crește elevi de excepție!”, transmit profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi