„Muzica, o spiritualitate vehiculată cu ajutorul sunetelor” – obișnuia să spună  maestrul Sigismund Toduță (1908-1991), compozitorul, muzicologul, omul de artă, referința, autoritatea de netăgăduit în domeniul muzicii românești.

„Amândoi ( Palestrina și Bach, n.n.) și-au ridicat privirile și au încercat un contact spiritual cu acela care este revelația dintotdeauna a spiritului uman: transcendența. Și dacă Palestrina și Bach m-au învățat acest crez artistic, îmi face plăcere și astăzi să spun, că au fost, în sensul acesta, Magister Magistrorum pentru aceea ce am reușit:  câteva silabe, să fixez ca mărturie a sufletului meu în domeniul creației muzicale. ” (interviu realizat în 1990 de Pavel Pușcaș)

La treizeci de ani de la trecerea în veșnicie, prin Festivalul Coral Francisc Hubic, Episcopia Greco-Catolică de Oradea îi aduce un omagiu celui care, la rândul său, a fost Magister Magistrorum pentru atâtea generații de muzicieni români.

Despre creația muzicală, despre omul și profesorul Sigismund Toduță, despre crezul său artistic,  despre credința sa, vom afla urmărind conferința ”Sigismund Toduță – omagiu la 30 de ani de la trecerea în eternitate” care va avea loc joi, 14 octombrie ora 10, pe platforma zoom. Vor conferenția prof. Constanța Cristescu ( profesor, muzicolog, etnolog român) și prof.Mihai Ghircoiaș ( custode al Fundației Sigismund Toduță din Cluj). Va fi lansat volumul ”Liturghia I a Sfântului Ioan Gură de Aur În stilul melodiilor bisericești din Blaj”  de Sigismund Toduță, ediție îngrijită de prof. Radu Mureșan.

Fiindcă editarea operei complete a lui Francisc Hubic este un obiectiv asumat al Festivalului Coral Francisc Hubic, ne va fi prezentată lucrarea acestuia „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor mixt” ediție îngrijită de prof. Radu Mureșan.

Pentru a intra în atmosfera magică a creației și vieții lui Sigismund Toduță, domnul profesor Mihai Ghircoiaș ne-a pus la dispoziție două materiale prețioase: Turul virtual al Casei Memoriale „Sigismund Toduță” din Cluj și ultimulinterviu cu compozitorul, realizat în 1990 de către Pavel Pușcaș. Ele sunt atașate acestui material și dau, în plus, valoare întâlnirii noastre.

(https://my.matterport.com/show/?m=ouWxNZr7DNh&fbclid=IwAR0wv9gROunAxXbSL95_5AX–j4e1yGzggsea6bWWwnNFndLrMTvZV8hs7E)

Vă așteptăm joi, de la ora 10, pe platforma zoom și de la ora 19, la Filarmonica orădeană! Am gândit aceste evenimente ca o încununare a activităților culturale din acest an. În holul Filarmonicii va fi organizată o expoziție cu imagini despre cei doi compozitori.

Vă rugăm să ne fiți aproape!

Detaliile de conectare:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/88647955509?pwd=WWs0Z0swYXE0MDc2SHloQ2RNOFliUT09

Meeting ID: 886 4795 5509

Passcode: 322403

Rodica Indig

Coordonator proiect Festivalul Coral Francisc Hubic