Prima duminică după praznicul Înălțării Sfintei Cruci din acest an, pe 17 septembrie a.c., a fost în parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Carei o zi specială. Patru copii au primit în dar două  Sfinte Sacramente: Sacramentul Spovezii și cel al Sfintei Împărtășanii.

Cu o zi înainte, copiii s-au pregătit spovedindu-se pentru prima dată în mod solemn. Ei au fost însoțiți de părinți, care la rândul lor s-au pregătit creștinește, dorind a fi un model pentru copiii lor. Duminică, Sfânta Liturghie a început cu procesiunea copiilor în biserică. Îmbrăcați în haină albă de sărbătoare, ei s-au îndreptat cu emoție spre locurile special amenajate. În momentul Sfintei Împărtășanii cei patru copii din parohie au pășit pe rând în fața Sfântului Altar, cuminecându-se pentru prima oară cu Trupul și Sângele Domnului.

În duminica în care Domnul, prin Evanghelie, vorbește despre „condițiile uceniciei” este de subliniat dorința acestor copii de a-L urma pe Cristos, de a-și lua crucea fiecare dintre ei. Isus spune în evanghelia duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci că: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.” (Mc 8,34-9,1).

Prin dorința de a primi în dar aceste două Sfinte Sacramente, cei patru copii din parohia „Sf. Apostol Andrei” din Carei sunt mărturisitori ai Domnului, și totodată ai credinței, făcând astfel legătura cu tema evangheliei duminicale. La sfârșitul Sfintei Liturghii, fiecare copil a primit ca amintire o diplomă, care să ateste acest moment înălțător din viața lor, împreună cu o carte de rugăciuni și un sfânt Rozariu.

Bunul Dumnezeu să le călăuzească pașii și să-i ocrotească !

Pr. Protopop Lucian Cociorva, administrator parohial