„Ca sa poata participa si parintii la deschiderea noului an scolar, conducerea Liceului „Don Orione” a organizat acest eveniment duminica, 11 septembrie, de la ora 17. Initiativa se pare ca a fost una binevenita, peste 500 de oameni, elevi, parinti, profesori si oficialitati umplând pâna la refuz Sala de Sport si Festivitati a institutiei, pe peretii careia erau însemnele Congregatiei, numele institutiilor pe care le pastoreste la Oradea, si deviza acestei ordin: „Faceti binele totdeauna, binele tuturor, raul niciodata, nimanui!”
Întâlnirea a debutat solemn, cu o rugaciune pentru elevi si educatori, pe care a rostit-o parintele Florian Gui, calugar din Congregatia „Don Orione” si Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
De la prezidiul pe care se afla un crucifix a vorbit apoi primarul Ilie Bolojan, care a multumit Congregatiei pentru activitatea pe care o desfasoara în oras, atât pe plan educativ, cât si social. Primarul i-a laudat pe cei de la „Don Orione” pentru binele pe care îl fac orasului si i-a felicitat ca fac învatamânt de calitate cu fonduri putine. Adresându-se parintilor, el a aratat ca „oamenii acestia fac lucruri mari cu bani putini”, chivernisind cu grija banii pe care îi administreaza, care vin în cea mai mare parte de la donatori din Italia, multi dintre binefacatori fiind oameni pe care Congregatia i-a ajutat în viata. Ca un exemplu de buna gospodarire, primarul a mentionat faptul ca acest liceu are cele mai mici facturi de utilitati dintre scolile oradene.
Reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean, inspectorul Omer Ismet, i-a felicitat pe parinti pentru ca au decis sa îi aduca pe copii la aceasta scoala, pe care o cunoaste foarte bine, mai ales ca a predat în trecut aici si stie ca se pune accent pe calitate.
Directorul liceului, Alexandru Stoica le-a urat bun venit noilor elevi si a vorbit despre cresterea scolii, care de anul acesta are si ciclu primar, dupa ce anii trecuti s-au înfiintat gradinita si ciclul gimnazial. Datorita numarului mare de solicitari, s-a înfiintat o clasa a IX-a suplimentara, iar pentru gradinita si clasele mici se fac înscrieri pe câtiva ani înainte.
Managerul scolii, Peter Martin Miheller, a adresat elevilor de clasa I, a V-a si a IX-a cuvinte calde, adecvate vârstei lor. I-a invitat pe toti „la munca si seriozitate, pentru ca numai astfel se pot învinge crizele si se poate construi o lume mai buna. Scoala asta va ofera educatie de calitate nu doar prin materiile învatate, ci si prin formarea voastra ca oameni care au un sistem de valori ferm si corect.”
Bogdan Avram, care a terminat anul acesta clasa a XII-a la Liceul „Don Orione” si a fost admis la Universitatea din Manchester, i-a îndemnat pe actualii elevi sa învete, pentru ca numai prin munca pot obtine lucruri serioase cu care se pot mândri în fata colegilor si mai târziu în fata propriilor copii.
Momentul cel mai emotionat al festivitatii a fost luarea de cuvânt a parintelui Mihai Fecheta, superiorul Congregatiei „Don Orione” din Oradea. Acesta a vorbit despre momentul sosirii ordinului sau calugaresc la Oradea, acum 20 de ani. Cum deviza congregatiei este slujirea, calugarii s-au gândit cum ar putea sluji cel mai bine comunitatea de aici si au decis sa înfiinteze o scoala.
Parintele Mihai a facut trimitere la gestul Mântuitorului, care a ales sa spele picioarele ucenicilor (Ioan, 13), pentru a da un exemplu de servire a aproapelui. Profesorii si conducatorii societatii sunt chemati sa serveasca, sa slujeasca, a spus el. Parintele Mihai a îmbracat un sort alb, simbol al servirii, apoi a dat câte un sort parintelui Florian Gui, primarului, inspectorului scolar, managerului si directorului scolii, cerându-le tuturor sa îsi faca datoria cu dragoste si daruire, pentru binele copiilor din Oradea. Au primit câte un sort si doua mamici si un elev din sala. Parintele a spus ca nu trecem printr-o criza economica, ci printr-una morala, a omeniei. I-a îndemnat pe cei prezenti sa nu astepte sa rezolve altii problemele atunci când apar, ci sa munceasca pentru rezolvarea lor, sa îsi serveasca aproapele si comunitatea.
Dupa festivitate, elevii si parintii au intrat în scoala cu dirigintii fiecarei clase, s-au asezat în banci, au primit manualele, iar cei din clasele I, a V-a si a IX-a au facut cunostinta cu noua lor scoala. Oficialitatile prezente au vizitat si ele scoala, au inaugurat clasele ciclului primar si apoi au vizitat parcul si gradina zoologica din curtea liceului si biserica Parohiei „Don Orione”.