Duminică, 24 septembrie a.c., va fi marcată în întreaga Biserică Universală Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, având ca temă propusă de Papa Francisc în acest an „Liberi de a alege între a emigra și a rămâne”. În acest sens, Conferința Episcopilor Catolici din România, prin Preasfinția Sa episcop Cristian Crișan, responsabil al Comisiei pentru Migranți, adresează o scrisoare deschisă tuturor episcopilor, preoților și credincioșilor de bună-voință din țara noastră pentru ‘a-l recunoaște în migrant pe însuși Cristos care bate la ușa noastră’ (Cf. Papa Francisc). Redăm mesajul Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș:

 

„Excelențele Voastre,
dragi confrați preoți,
iubiți credincioși,

Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Spiritului Sfânt să fie cu noi, cu toți cei care, așa cum ne spune Sfântul Părinte, călătorim

împreună, dornici „să ajungem la destinația comună a călătoriei noastre”. Suntem în plină desfășurare a parcursului sinodal și de aceea ne simțim mai mult impulsionați să mergem împreună, construind comunități gata „să primească, să protejeze, să promoveze și să integreze pe toți, fără deosebire”.

Vă salut cu drag pe toți, împărtășind aceeași dorință a Papei Francisc de a ne simți liberi în drumul călătoriei noastre pe pământ. De fapt, de garantarea acestei libertăți se leagă și tema celei de-a 109-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului de anul acesta, „Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână”, ce va fi celebrată la nivelul Bisericii Universale la data de 24 septembrie 2023.

Aplecându-ne cu atenție asupra mesajului Sfântului Părinte, constatăm că decizia de a migra a celor mai mulți oameni nu este dictată de libertate, ci de constrângere. De prea multe ori aceștia sunt forțați să-și părăsească țara și pământul pentru o altă viață, pentru

un trai mai demn. Teama pentru viața proprie a constrâns milioane de oameni să-și caute refugiul în alte țări, iar lucrul acesta ni-l poate povesti însăși Sfânta Familie, Iosif și Maria, cum l-au luat pe copilul Isus și au fugit în Egipt (Mt 2,13). Lipsa hranei și a apei, precum și dezastrele naturale au forțat zeci de milioane de oameni să-și caute un viitor în altă parte, iar lucrul acesta ni-l pot relata membrii familiei lui Iacob, care au părăsit Canaanul și au căutat adăpost în Egipt, la Iosif devenit guvernator (Gen 46,6). Papa Francisc amintește aceste întâmplări din Sfânta Scriptură pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine cauzele migrației; iar vorbind despre idealul primei comunități (Fap 2,44-45) și celebrarea jubileului pentru poporul lui Israel (Lev 25,13) ne pune înainte adevărate modele de comportament care ar putea diminua fenomenul migrației.

Garantarea accesului tuturor la bunul comun și la dezvoltarea umană integrală, precum și respectarea drepturilor fundamentale, sunt o datorie a tuturor. Toți, oameni cu putere de conducere, guverne, organizații sau oameni simpli, suntem datori să apărăm viața și să-i ajutăm pe cât mai mulți să nu devină „victime ale iluziilor și ale traficanților fără scrupule”.

Cuvintele lui Isus din Matei 25,35-36 ne pun pe gânduri, pentru că El „însuși bate la ușă”. De modul în care îl recunoaștem și îl slujim în cei „vulnerabili” depinde răsplata noastră.

Preiau cuvintele Sfântului Părinte și o rog pe Maica noastră Cerească să ne ajute să mergem împreună, pentru a merge departe, pentru a ajunge la destinație. Amin.”

Ep. Cristian Dumitru Crișan
Comisia pentru Migranți