Pelerin al prieteniei, venit în vârful picioarelor, cu inima plină de bucurie și dornică să se îmbogățească din punct de vedere uman. Astfel s-a definit papa Francisc în contextul călătoriei apostolice în Mongolia, adresând autorităților țării, reprezentanților societății civile și ai Corpului diplomatic primul discurs din cadrul călătoriei apostolice, Întâlnirea a avut loc sâmbătă, la Palatul de Stat din Ulan Bator și a fost precedată de ceremonia oficială de bun venit Piața Sukhbaatar.

 „Sunt onorat să mă aflu aici, sunt fericit că am călătorit în această țară fascinantă și vastă, la acest popor care cunoaște bine sensul și valoarea călătoriei” – a spus pontiful, făcând referire la „maiestuosul ținut mongol” și la locuințele tradiționale mongole (n.n.iurta sau ger).

Pontiful a elogiat înțelepciunea poporului mongol, „sedimentată în generații de crescători și agricultori prudenți, mereu atenți să nu perturbe echilibrul delicat al ecosistemului”, evidențiind că sunt multe de învățat„de la cei care astăzi nu vor să se închidă în urmărirea unor interese personale lipsite de viziune, ci doresc să transmită posterității un ținut încă ospitalier și un pământ încă fertil”. „Ceea ce pentru noi, creștinii, este creația, adică rodul unui plan plin de bunăvoință a lui Dumnezeu, voi ne ajutați să recunoaștem și să promovăm cu delicatețe și grijă, contracarând efectele devastării umane cu o cultură a grijii și a previziunii, reflectată în politici de ecologie responsabilă” – a spus Sfântul Părinte.

Cu referire la locuințele tradiționale mongole, la iurte (ger), papa Francisc a spus că acestea sunt „spații de locuit care astăzi ar putea fi numite inteligente și ecologice, deoarece sunt adaptabile, multifuncționale și au un impact zero asupra mediului”.

În primul său discurs din cadrul călătoriei apostolice în Mongolia, pontiful a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă consumismul și individualismul pentru unele aspecte care caracterizează populația Mongoliei, precum spiritul de umilință și frugalitate, alegerea a ceea ce este esențial și capacitatea de a se detașa de tot ceea ce nu este cu adevărat necesar.

Sfântul Părinte s-a referit și la motto-ul ales pentru această călătorie, „Să sperăm împreună”, spunând că „exprimă exact potențialul inerent al mersului împreună cu ceilalți, în spirit de respect reciproc și în sinergie pentru binele comun”.

„Biserica Catolică” – a spus – „este o instituție străveche, răspândită în aproape toate țările, este martora unei tradiții spirituale, o tradiție nobilă și rodnică, care a contribuit la dezvoltarea unor națiuni întregi în multe domenii ale vieții umane, de la știință la literatură, de la artă la politică. Sunt convins că și catolicii mongoli sunt și vor fi gata să își aducă contribuția la construirea unei societăți prospere și sigure, în dialog și colaborare cu toate componentele care locuiesc pe acest mare pământ sărutat de cer”.

„Atunci când intrați în casele prietenilor, este frumos să se facă schimb de cadouri, însoțindu-le de cuvinte care să evoce ocazii anterioare de întâlnire”, a mai spus pontiful, precizând că „deși relațiile diplomatice moderne dintre Mongolia și Sfântul Scaun sunt recente – anul acesta se împlinesc 30 de ani de la semnarea unei scrisori de consolidare a relațiilor bilaterale”, legăturile merg cu mult mai departe în timp, „cu exact 777 de ani în urmă, între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1246”, când „Fra Giovanni di Pian del Carpine, un trimis papal, l-a vizitat pe Guyug, cel de-al treilea împărat mongol, și i-a prezentat Marelui Khan o scrisoare oficială din partea Papei Inocențiu al IV-lea”. „La scurt timp după aceea, scrisoarea de răspuns, ștampilată cu sigiliul Marelui Han în caractere tradiționale mongole, a fost scrisă și tradusă în mai multe limbi. Aceasta este păstrată la Biblioteca Apostolică a Vaticanului, iar astăzi am onoarea de a vă prezenta o copie autentificată, realizată cu ajutorul celor mai avansate tehnici pentru a garanta cea mai bună calitate posibilă. Fie ca ea să fie un semn al unei vechi prietenii care crește și se reînnoiește” – a mai precizat pontiful.

Cu referire la comunitatea catolică mongolă, Sfântul Părinte a amintit că aceasta a început să activeze cu circa treizeci de ani în urmă, într-o iută, și actuala catedrală din Ulan Bator amintind forma unei locuințe tradiționale mongole. „Acestea”– a spus pontiful – „sunt semne ale dorinței de a împărtăși opera sa, într-un spirit de slujire responsabilă și fraternă, cu poporul mongol, care este poporul său. De aceea, mă bucur că comunitatea catolică, oricât de mică și discretă ar fi, participă cu entuziasm și angajament la creșterea țării, răspândind cultura solidarității, cultura respectului pentru toți și cultura dialogului interreligios, luptând pentru dreptate, pace și armonie socială. Speranța mea este ca, datorită unei legislații prevăzătoare și atente la nevoile concrete, catolicii locali, ajutați de bărbați și femei consacrați veniți în mod necesar în mare parte din alte țări, vor putea întotdeauna să ofere fără dificultate contribuția lor umană și spirituală în Mongolia, în beneficiul acestui popor”.

Vatican News, 2 septembrie 2023 – A. Mărtinaș