Cinstirea și amintirea jertfei episcopilor martiri greco-catolici este liantul care ne leagă și ne ajută să ne păstrăm identitatea și credința noastră de veacuri.

Se împlinesc douăzeci de ani de când tineri din toată țara, în luna august, porneau pe jos de la Șimleu Silvaniei spre locul unde își dorm somnul de veci unii dintre episcopii noștri martiri, Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației. Au fost ani frumoşi cu multe roade, ani care, vorba unor pelerini, au fost încununaţi prin Beatificarea celor șapte Episcopi Martiri de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Blaj pe 2 iunie 2019.

Apoi a urmat un an, 2020, în care lumea întregă a fost răvăşită de pandemie. Prin urmare, a fost afectat şi pelerinajul tinerilor la Sighet, care s-a desfăşurat virtual în mediul on-line. Nici în anul acesta, 2021, starea lucrurilor nu a fost mereu clară. Incertitudinea i-a îndemnat pe organizatori spre prudenţă şi alegeri pragmatice.

Cu o dorință profundă de a nu întrerupe acţiunile de rugăciune şi jertfă, de cinstire şi aducere aminte a mai marilor noștri, de a nu întrerupe bucuria reîntâlnirii și pentru a putea păstra şi transmite mai departe şi celorlalte generaţii „parfumul” şi „culoarea” florilor din cununa de la Crucea lui Isus, împletită prin prezenţa, rugăciunea şi jertfa fiecărui pelerin, după cum spunea atât de frumos Preasfințitul Virgil în urmă cu câţiva ani, anul acesta tinerii, în frunte cu Pr. Florian Gui și cu Pr. Mihai Fechetă, s-au întâlnit sâmbătă, 21 august, la Șimleu Silvaniei. Au sosit pelerini din diferite părți: Sălaj, Bihor, Maramureș, Cluj, Mureș, Timiș, Neamț. După momentul de bucurie al reîntâlnirii, pelerinii s-au îndreptat pe jos spre Bădăcin, rugându-se Rozariul și intercalând cântece bisericești între decade. Ajunși la Bădăcin, la mormântul simbol al lui Iuliu Maniu, s-a celebrat rugăciunea Parastasului. Conduși de Pr. Cristian Borz și familia dânsului, tinerii au vizitat apoi Casa Memorială.

Duminică, 22 august, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie în biserica din Șimleu Silvaniei și au luat prânzul în comunitatea locală, păstorită de către Pr. Protopop Nicolae Bodea. Localnicii, ca de fiecare dată i-au primit și i-au încurajat cu bucurie în suflet.

În continuare, pelerinajul se va desfășura în mod virtual, unde, sub îndrumarea și coordonarea Părinților Florian Gui și Mihai Fechetă, vor fi lansate meditații pentru Ora Pelerinului, moment de rugăciune și aprofundare a diferitelor teme propuse. În acest an, pelerinii au ocazia să aprofundeze personalitatea, jertfa și modelul de credință a Fericitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu.

Suntem în a patra zi a pelerinajului virtual, zi dedicată concepției despre învățământ și școală a fericitului episcop. Pelerinajul se va încheia duminică, 29 august, cu celebrarea Sfintei Liturghii la Cimitirul săracilor din Sighetu Marmației, de la ora 11.

Cei care doresc să participe sau să afle detalii despre acest pelerinaj, se pot înscrie în grupul de Facebook Toți suntem pelerini.

Biroul de Presă

Foto: Toți suntem pelerini