Cu 141 de ani în urmă, pe data de 21 octombrie 1883, se năștea în comuna Abram de pe Valea Mestecănișului, într-o familie de rapsozi populari, preotul și compozitorul greco-catolic Francisc Hubic.
În clasele primare învață la Școala din comuna natală, iar clasele secundare la Liceul confesional „Samuil Vulcan” din Beiuș. În 1904 se înscrie la „Facultatea de Teologie” din Oradea, la terminarea căreia va continua sa studieze „Literele si Filozofia” la Universitatea Regală din Budapesta. Tot aici va urma cursurile Academiei de Muzică. În 1909 își începe activitatea profesorală la liceul din Beiuș unde predă timp de 15 ani până în 1924, când este mutat la Academia de Teologie din Oradea.
Încă de la început se remarcă printr-o bună inițiere în tainile muzicii, fapt care îl ajută să se familiarizeze cu muzica bisericească. Se căsătorește cu Eugenia Radu, întemeind o familie fericită. Pe 7 ianuarie 1915 este hirotonit preot. De-a lungul vieții, soția i-a fost un puternic suport moral și spiritual. În 1923 a fost numit protopop, iar în 1938 canonic onorar.
A fost un iscusit dirijor. Știa să fie stăpân pe ansamblu și se impunea cu mare autoritate în fața coriștilor săi. Profesorul și canonicul Ioan Georgescu îl caracterizează astfel: „Parcă era un zeu al vânturilor, un alt Eol, care, cu magica lui baghetă, era în stare să dezlănțuiască adevărate vijelii de sunete”
Încă din tinerețe, marele compozitor Francisc Hubic se remarcă printr-o seamă de compoziții: Liturghii pentru voci mixte (1912) și Liturghia pentru voci bărbătești în stil oriental, coruri mixte, Vecernia pentru voci mixte, Niceta – piesă ocazională dramatică, imnuri naționale pentru voci mixte cu orchestră, între care și Imnul la centenarul școlilor din Beiuș, Psalmi pentru cor mixt, Liturghia pentru voci mixte cu orchestră.
De-a lungul timpului, regi precum Carol I și Ferdinand I i-au acordat diplome, iar regele Mihai I i-a acordat Coroana României în Grad de Ofițer. Francisc Hubic a refuzat să ocupe o catedră la Academiile de muzică din București și Cluj, drept pentru care a rămas la Oradea. S-a stins din viață în anul 1947.
Viața Părintelui Hubic a fost o necontenită dăruire a Bucuriei: în Biserică, în societate și în familie. Părintele era de o rară modestie și delicatețe, trăsături sufletești, astăzi, aproape uitate.
În Oradea există o instituție care îi poartă numele, Școala de Arte „Francisc Hubic” din cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor. De asemenea, anual îi este dedicat în luna octombrie un festival care îi poartă numele. Anul acesta, Festivalului Coral „Francisc Hubic” 2024 este programat sâmbătă, 26 octombrie 2024, de la orele 18.00, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, eveniment în cadrul căruia vor concerta:
Corul „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor Radu Mureșan, pian: Bala-Dărăban Gabriela-Maria)
Corul Facultății de Muzică din Oradea (dirijor: Carmen Rus)
Corul „Giocoso” al Liceului de Arte Oradea (dirijor: Cioară Ioana Alexandra, pian: Peter Izabela, solo: Junc Rebeca)
Corul „Anima Nostra” al Liceului „Don Orione” Oradea (dirijor: Arendaș Nicoleta)
Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu, pian: Antonia Nica).
Biroul de Presă EGCO
Cristian Ciulea