Duminica a treia a perioadei Triodului a reprezentat pentru comunitatea greco-catolică din Vintere un moment de mare bucurie reprezentat de reluarea sfintelor slujbe în Biserică după aproximativ un an și jumătate. Reamintim că Biserica din Vintere a fost în pericol de prăbușire datorită unei fisuri care a apărut în perioada când aceasta era folosită de comunitatea ortodoxă. Reparațiile capitale au constat în schimbarea totală a acoperișului și tavanului, precum și turnarea a două centuri de beton.

            Pe întreaga durată a reparațiilor comunitatea noastră s-a rugat în clădirea recent construită, în urmă cu cinci ani, a memorialului dedicat Preasfințitului Iuliu Hirțea. Reparațiile au început fără nicio sursă de venit, doar cu credința și speranța că Bunul Dumnezeu ne va ajuta să ducem la capăt această lucrarea dificilă. Și, într-adevăr, guvernul României și o serie de binefăcători ne-au ajutat în acest demers anevoios.

            Mai mult decât sprijinul financiar primit, am simțit prezența Domnului în toate lucrările se s-au realizat, picturile de pe pereți fiind salvate miraculos, chiar dacă aprope un an de zile Biserica a fost descoperită, iar ploile și ninsorile s-au revărsat în lăcașul de cult. La fel, deși s-a intrat în Biserică cu nacele și utilaje de câteva tone, marmura nu s-a fisurat deloc. Zugraveala exterioară s-a păstrat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

            Biserica este acum finalizată în interior, tavanul fiind refăcut în întregime și pictat. Acoperișul a fost realizat din grinzi de lemn ușoare montate cu plăci multicui, după un sistem de lucru american pentru a rezista la o asemenea deschidere a navei de 15 metri.

            Ca elemente de noutate, Biserica din Vintere dispune de două sisteme de încălzire, unul pe lemne și celălalt pe energie electrică. De asemenea, la mijlocul clădirii s-a montat o cortină similară cu cele de la teatru care se închide pentru ca să poată fi încălzită mai intens partea din față a Bisericii. Altminteri, consumul de lemne ar fi unul nesustenabil. Totodată, la intrarea în Biserică, într-o cameră unde se aprindeau lumânări, a fost amenajată o capelă mortuară, cunoscut fiind că localitatea Vintere nu are încă o asemenea capelă construită de către autorități. În acest sens, parohia noastră a fost o deschizătoare de drum și a dat un exemplu că dacă se dorește, se pot face multe cu cheltuieli mici. În ceea ce privește pictura, aceasta a fost îmbogățită cu portretele sfinților părinți Benedict al XVI-lea, în funcție la momentul preluării Bisericii în anul 2012, și Francisc. Au fost realizate și picturile episcopului vinterean Iuliu Hirțea, precum și a actualului episcop Virgil Bercea. La fel ca până în momentul începerii reparațiilor, în Biserica este amenajat un muzeu bisericesc. Acesta urmează să fie îmbogățit în următoarea perioadă cu încă câteva vitrine și obiecte. În colaborare cu Centrul Cultural Catolic Episcop Iuliu Hirțea se vor organiza pe viitor o serie de manifestări culturale cum ar fi concerte și expoziții. În exteriorul Bisericii va fi organizată o expoziție cu materiale de construcție vechi care au fost salvate cu ocazia lucrărilor de reabilitare, precum și imagini cu aceste lucrări, tocmai pentru a se evidenția efortul depus.

            În exteriorul lăcașului de cult mai trebuie efectuate o serie de lucrări cum ar fi treptele laterale și accesul pentru persoanele cu dizabilități, tencuirea și zugrăvirea fundației, dar mai ales realizarea unui drenaj de aproximativ o sută de metri care să nu mai permită apelor pluviale să ajungă în proximitatea clădirii. Aceste lucrări vor fi executate într-un interval de timp relativ scurt.

            Revenind la această duminică, la sfânta liturghie au participat credincioșii parohiei noastre, în condițiile păstrării distanțării impuse de reglementările în vigoare, cu mențiunea că două familii sunt carantinate, câteva persoane sunt imobilizate la pat, iar o parte din tineri sunt plecați în străinătate. Oricum și aceștia au fost cu gândul și sufletul alături de participanți.

            În cuvântul de învățătură, preotul doctor Florin Jula, a pus accentul pe necesitatea ca fiecare dintre noi să facă fapte bune, întrucât prin fapte și nu prin vorbe ne legitimăm în fața Domnului. Ca un corolar al faptelor bune săvârșite în cei opt ani de pastorație la Vintere, după reabilitarea totală a casei parohiale și a Bisericii, construcția memorialului dedicat Episcopului Iuliu Hirțea, a Căii Crucii și a Monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, a părculetului cu flori, a locului de joacă, a terenului de fotbal, a  bibliotecii și demararea refacerii domeniului episcopal de la Vintere, urmează inițierea proiectului de construire a unui cămin pentru persoane vârstnice și cu dizabilități. Acest proiect va încununa activitatea pastorală la nivelul parohiei Vintere.

            La sfârșitul sfintei liturghii, fiecare dintre noi s-a simțit îmbogățit spiritual și a mulțumit Domnului pentru harurile și binecuvântările revărsate din plin asupra parohiei noastre.

Consiliul parohial