Duminică, 07 martie 2021 la Sanctuarul Eparhial ,,Maica Domnului” din Oradea la inițiativa Departamentului pentru Familii la Liturghia solemnă de la ora 10 şi la Liturghia copiilor de la ora 12:00 familiile comunităţii noastre parohiale au urmat prima temă propusă de Departament. Sfânta Liturghie de la ora 10:00 a fost prezidată de pr. Mihai Vătămănelu care a transmis cuvântul de învăţătură asupra Sfintei Evanghelii din Duminica Cutremurătoarei Judecăţi şi a evidenţiat aspectele propuse de departament în viaţa de familie.

La finalul sfintei liturghii credincioşii prezenţi au primit în dar o carte despre ,,Iertarea în cuplu, a cui este vina? Carte fiind editată de Comunitatea din Caresto. Copiii au avut şi ei o surpriză au primit dulciuri să le împartă acasă cu cei dragi.

Ne întreba pr. Mihai în cadrul predicii: cum putem rămâne uniți în familie și să depășim în același timp greutățile?

– noi nu putem schimba lumea și pe alții, dar ne putem schimba pe noi!

– sa nu ne plângem mereu că lumea merge tot mai rău, căci toți știm asta, ci sa încercăm să ne maturizăm pe noi înșine, ca să ne simțim cu adevărat bine și să fim fericiți…

– fericirea noastră nu depinde de faptul că îi schimbăm pe alții sau lumea, ci de faptul că ne schimbăm pe noi înșine…

– nu spunem că Dumnezeu poate să ne ia problemele, ci că El ne dă puterea să le depășim: El nu ne ia crucea, nu i-a luat-o nici lui Isus, dar ne dă Spiritul Sfânt, Spiritul tăriei pentru a trece peste dificultăți…

– un cuplu sfânt nu este cel care nu are probleme (nu există familii fără probleme), ci acela care le discută și le rezolvă, cu ajutorul harului… Și, din dificultățile depășite corect, de obicei cuplul obține un bine mai mare…

– când începi să faci un lucru bun, pregătește-te să fii ispitit, să suferi…

– calea ușoară, nu-i calea fericită..

Diferența între a cere iertare și a cere scuze? Riscul e ca toți să-și ceară scuze, crezând că este același lucru cu a cere iertare…

– Îmi cer scuze pentru ceva care nu depinde de mine, când nu am vină…

– Îmi cer iertare pentru ceva ce am greșit, când vina e a mea…

Cuvântul „Iartă-mă” cuprinde: „Îmi pare rău că te-am făcut să suferi; Recunosc că am greșit; Îți promit că nu voi mai greși…”…

A ierta presupune „a uita”…

Nu putem șterge nimic din creierul, din experiența noastră… Deci riscăm să avem mereu înaintea ochilor faptele negative, lucru care ne deranjează…

Prima propunere este de-a rezolva această problemă prin exercitarea iertării adevărate… Apoi faptul negativ trebuie să fie pus în muzeul familiei…

Când intru într-un muzeu, văd arme vechi, instrumente de tortură… Dar sunt în muzeu. Nu le-am distrus… Ajută să le văd… Dar e interzis să le iau și să le folosesc…

Muzeul e important pentru că nu putem șterge faptele din memorie, dar ele trebuie puse în muzeu… Un fapt odată iertat, nu mai trebuie amintit, adus în discuție!

Femeile au memorie bună, deci își amintesc… Trebuie să-și impună: „acest fapt nu i-l mai amintesc”… Bărbatul uită repede de lucruri…

Fraza „iert dar nu uit” nu-i bună… Dacă îi spui celuilalt „Tu mereu faci așa și niciodată nu te schimbi”, celălalt răspunde: „Dar tu cum faci?”…

Așadar, soții în numele iubirii și cu rugăciunea trebuie să depășească dificultatea, să-și spună: „Am promis că nu mai vorbim de lucrurile din trecut”…

Dumnezeu să binecuvânteze familiile din parohia noastră şi din lumea întreagă cu haruri cereşti. Pace şi Bine!