„Dumnezeu a coborât printre noi ca sa ne mântuiasca si nu a gasit alta modalitate scandaloasa decât aceasta de a se aseza în rând cu pacatosii.
Fratii franciscani care activeaza în Ardeal, în ritul oriental si latin, s-au întâlnit în data de 22 februarie 2017, în Conventul „Sf. Francisc de Assisi” din Baia Mare pentru ziua de reculegere lunara.
În cursul diminetii a avut loc întâlnirea cu fratii din celelalte convente din Chisineu-Cris, Carei si Oradea în conventul „Sfântul Francisc de Assisi” din Baia Mare.
Meditatia a fost condusa de fr. Mihai Vatamanelu care a adus în atentia fratilor un text scripturistic inspirat din catehezele lui Silvano Fausti: „Aminteste-ti si istoriseste Evanghelia” cu titlul: ,,Tu esti Fiul meu cel iubit” versetele din Sfântul Evanghelist Marcu de la 1,9-11: ,,În zilele acelea, a venit Isus din Nazaretul Galileii si a fost botezat de Ioan în Iordan. Si îndata ce s-a ridicat din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul, ca un porumbel, coborând asupra lui. Si din cer s-a auzit un glas: „Tu esti Fiul meu cel iubit, în tine mi-am gasit placerea”.
„Tu esti Fiul meu cel iubit”, îi spune Tatal lui Isus, care s-a cufundat în apele Iordanului, înecat în pacatul multimii ce venea sa asculte predica Botezatorului.
Dumnezeu a coborât printre noi ca sa ne mântuiasca si nu a gasit alta modalitate scandaloasa decât aceasta de a se aseza în rând cu pacatosii. Botezul lui Isus reprezinta alegerea sa fundamentala: solidaritatea cu oamenii. Botezul mai înseamna poarta de intrare în Sfânta Evanghelie. Cine nu trece prin aceasta poarta, ramâne înselat în propriile-i asteptari religioase, si nu-l cunoaste nici pe Dumnezeu nici darul sau.
Nimeni nu s-ar fi gândit vreodata ca Domnul va coborî pâna în strafundul umanitatii noastre si îsi va da viata, luând, în schimb, moartea noastra.
Imaginea botezului descrie într-un mod divin misterul întruparii: el s-a facut om, solidar cu noi în toate, pentru ca noi sa devenim Dumnezeu, solidari în toate cu el. Umanitatea lui constituie principiul îndumnezeirii noastre. În acest mod Isus îsi începe slujirea. În loc sa tina discursuri programatice pline de emfaza, se foloseste de o actiune pura, facând o alegere si asumându-si un stil care îl va calauzi toata viata.
Acest cadru initial îl anticipa pe cel final. Aici îl vedem în rând cu pacatosii acolo îl vom vedea pe cruce în mijlocul lor, aici îsi începe misiunea ca rege, acolo îl vom vedea definitiv pe tron, aici se cufunda în apa din care ne nastem cu totii, acolo va sfârsi ca un raufacator, asa cum murim cu totii, aici se deschid cerurile, acolo s-a sfâsiat catapeteasma templului, aici se coboara suflarea sufletului, acolo „îsi da sufletul”, aici un glas din cer îl proclama Fiu acolo un glas de pe pamânt îl recunoaste ca atare.
Botezul este ca o samânta care contine deja în sine marele arbore al Împaratiei, crucea. Este o miniatura perfecta, care cizeleaza acele trasaturi ale „Fiului”.
În istorisire se evidentiaza doua titluri ale lui Isus care corespund celor doua parti ale evangheliei: El este Cristos, pentru ca este plin de Duh Sfânt si Fiul lui Dumnezeu pentru ca este slujitorul ce da viata fratilor sai.
Imaginea lui Isus aflat în rând cu pacatosii, cufundându-se în apa, are puterea de a ne vindeca de otrava minciunii sarpelui; ne corecteaza falsa impresie ce ne-o facem despre un Dumnezeu puternic, judecator înfricosator, si ne prezinta puterea unei iubiri care se despoaie cu totul si slujeste, purtând asupra sa povara raului nostru. Întâlnirea cu el are loc acolo unde ne gândim ca el lipseste cu desavârsire, si anume în partea noastra negativa, în slabiciunea noastra si a lui. Daca puterea lui ne-a creat atunci neputinta lui ne-a salvat.
Dupa meditatie a urmat Sfânta Liturghie în capela conventului în jurul orei 12.00. Dupa momentele de hranirea sufleteasca a urmat si hrana pentru trup, agapa frateasca, ocazii de a fi împreuna, de a împartii bucurii si probleme, dificultati si reusite.
Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta zi. De asemenea multumim si fratilor din conventul din Baia Mare; o multumire speciala parintelui Frant Felix pentru disponibilitatea de a ne gazdui pentru momentele fraterne deosebite de rugaciune, meditatie si de a ne întâlni unii cu altii în prezenta mântuitorului nostru Isus Cristos sub privirile seraficului nostru parinte Sfântul Francisc.

Sursa: http://ofmconv.ro