Din Miercurea Cenușii și pe tot parcursul Postului Mare, Președinții Conferințelor Episcopale de pe continentul nostru vă invită să vă rugați pentru victimele pandemiei. Fiecare națiune va celebra o Sfânta Liturghie într-o zi a Postului Mare.

În multe ocazii, episcopii din întreaga Europă și-au unit vocile cu cea a Papei Francisc pentru a reitera apropierea Bisericii față de toți cei care se luptă din cauza coronavirusului: victimele și familiile lor, bolnavii și lucrătorii din domeniul sănătății, voluntarii și toți cei care sunt pe prima linie în acest moment delicat.

Pentru tot timpul Postului Mare, ei lansează o rețea de rugăciune, un lanț euharistic, pentru cei peste 770.000 de oameni care au murit în Europa din cauza Covid-19.

„Am evaluat împreună oportunitatea, într-adevăr datoria de a ne aminti în Sfânta Liturghie, de victimele, numeroasele victime ale pandemiei – a spus Cardinalul Bagnasco în mesajul său. Fiecare Conferință Episcopală a Europei s-a angajat să celebreze cel puțin o Sfântă Liturghie: va fi ca și crearea unui lanț lanț de rugăciune, a unui lanț euharistic pentru mulți oameni. În această rugăciune dorim, de asemenea, să ne amintim de familiile care au suferit pierderea cuiva drag și de toți cei care sunt încă afectați de boală în acest moment și sunt nesiguri cu privire la viața lor ”.

Inițiativa, care va implica toate Conferințele Episcopale ale Europei conform calendarului, își propune să ofere un semn de comuniune și speranță pentru întregul continent: „noi episcopii Europei – adaugă președintele CCEE – noi toți suntem alături de comunitățile noastre creștine, de preoții noștri, recunoscători tuturor celor care continuă să se dedice oamenilor nevoiași, susținându-i cu cuvântul nostru și mai ales cu rugăciunea noastră, astfel încât să putem căuta împreună un viitor mai bun ”.

România va celebra acest moment de rugăciune în data de 18 martie 2021.

Eugen Ivuț