Duminică, 30 octombrie, copii și tineri din Protopopiatul de Beiuș s-au întâlnit la Ioaniș, pentru a aduce mulțumire Domnului pentru recoltele primite în acest an binecuvântat. La întâlnire au participat copii din parohiile Beiuș, Șuncuiș, Ioaniș și Prisaca, alături de însoțitorii lor, profesoarele de religie Zima Carmen și Luscan Florina, respetiv câțiva părinți.

Momentul comunitar a început cu Sfânta Liturghie celebrată de preoții parohi însoțitori ai grupurilor parohiale alături de preoți invitați de la Mănăstirea „Fericiților Episcopi Români Martiri ” de la Stâna de Vale. Tinerii de la Oratoriul „Colț de Rai”din Beiuș au animat Sfânta Liturghie, precum și activitatea recreativă ulterioară. În contextul evangheliei duminicale și a temei întâlnirii, părintele protopop a îndemnat copiii și tinerii prezenți să aducă mulțumire pentru tot ce au primit de la Dumnezeu, „toate cele știute și neștiute” conform unei rugăciuni liturgice, și la rândul lor să aducă și ei propriile roade lui Dumnezeu. Un rod al sufletului fiecărui copil poate fi, amintea acesta, prietenia dăruită semenului. Indiferența față de semeni, lipsa implicării în viața Bisericii denotă lipsa roadelor noastre. La sfârșitul Litughiei, părintele paroh, Ilea Valentin, a oferit tuturor iconițe ale Fericiților episcopi martiri, îndemnând la urmarea exemplului lor de viață și implicare.

Întâlnirea a continuat cu momentul recreativ care a avut loc în incinta Centrului pentru copii – „Sfântul Martin” din Ioaniș coordonat de Asociația Caritas eparhial din Oradea, gazdele fiind reprezentate de Rațiu Manuela, asistent medical. Aici, copii s-au cunoscut și au petrecut împreună în jocuri coordonate de un grup de tineri de la Oratoriul din Beiuș. Roadele evidente de prietenie au fost semnalate la final și în cuvântul rostit de părintele Florian înainte de a încheia întâlnirea cu  rugăciunea „Născătoare de Dumnezeu” și  binecuvântarea finală, urmate de cântecul:

„O, te rugăm, mai dă-ne un semn, un strop de har,
Şi spune, Doamne, cum să trăim în lumea de acum.
Suntem ai Tăi şi mari, şi mici, şi buni, şi răi;
Întinde braţul Tău şi ne condu pe-al nostru drum.”

 

Zima Miriam