Scrisoare deschisă

Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului

26 Septembrie 2021

Excelențele voastre,

dragi confrați preoți,

dragi colaboratori și susținători ai activităților

în favoarea migranților și refugiaților,

Prin bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, prin milostivirea lui Isus Cristos, Fiul, și prin puterea Duhului Sfânt, am ajuns și anul acesta în pragul Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului, de aceea vă salut cu drag și îl rog pe Dumnezeu, cel unul și întreit, să ne strângă din nou pe toți împreună, în aceste timpuri tulburi, într-o singură îmbrățișare fraternă în care să nu mai existe noi/voi sau noi/ei, ci numai „un noi tot mai mare”.

Acesta este dezideratul Sfântului Părinte, exprimat în Enciclica Fratelli tutti, dar și în Mesajul de anul acesta pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (ZMMR). Purtând motoul „Spre un noi tot mai mare”, această zi specială va fi celebrată, împreună cu Biserica universală, pe data de 26 Septembrie. Suntem invitați în această zi să-i purtăm în intențiile și rugăciunile noastre pe toți oamenii, frați ai noștri, care din cauza războiului, sărăciei, tulburărilor sociale și dezechilibrelor climatice au fost nevoiți să părăsească propria țară, pământul natal, și să se îndrepte spre alte meleaguri.

Citind textul mesajului de anul acesta am avut o tresărire, pentru că pentru noi, cei din România, acest mesaj este o rememorare a vizitei Sanctității sale în țara noastră, în 2019. El ne invita atunci, ca și acum, să mergem împreună – să fim mai catolici, să construim o lume tot mai inclusivă, și să visăm împreună – să privim spre viitor, având grijă de „casa noastră comună”. Omul, ne spune Sfântul Părinte, creat după chipul lui Dumnezeu, bărbat și femeie – „ființe diferite și complementare”, este chemat să formeze un „noi” care să includă toată familia umană, toate popoarele. Acest om trebuie să pună din nou în centru misterul lui Cristos mort și înviat care s-a jertfit „pentru ca toți să fie una”. Este datoria noastră, a creștinilor, să unim la loc ceea ce este „rupt și fragmentat”, să vindecăm ceea ce este „rănit și desfigurat”, să recuperăm adevăratul „noi”.

Vă invit, așadar, împreună cu Oficiul pentru pastorația Migranţilor şi Refugiaților, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, să vă alăturați efortului nostru comun de a sensibiliza mai mult opinia publică cu privire la dramele acestor oameni afectați de fenomenul migrației și să ne rugăm împreună pentru „noi”. Sfânta Fecioară Maria, Mama noastră, să vegheze asupra lucrării noastre comune și să mijlocească de la Dumnezeu harul ca, atunci când vorbim despre oameni în general să nu uităm că vorbim tot despre un „noi” ceva mai mare.

Ep. Iosif Păuleț

Responsabil cu pastorația Migranților și Refugiaților în cadrul Conferinței Episcopilor din România