Luni, 9 octombrie a.c., un grup de elevi și profesori ai Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, însoțiți de doamna director prof. Ilieș Mihaela și pr. Zima Zorel, Protopop de Beiuș, au fost primiți în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop eparhial, cu prilejul comemorării a 195 de ani de existență a instituției de învățământ, fondată de episcopul Samuil Vulcan pe 6 octombrie 1828. Delegația a participat la celebrarea slujbei Parastasului la mormântul fondatorului, situat în cripta Catedralei din Oradea. Slujba de pomenire a fost celebrată de PS Virgil Bercea, împreună cu pr. Protopop de Beiuș.

Episcopul Samuil Vulcan este un model al dumneavoastră, al elevilor în mod special, este un mentor: a evidențiat episcopul greco-catolic de Oradea în cuvântul adresat, subliniind că „aceste personalități care au creat grupuri de cultură și învățământ rămân pentru totdeauna modele. În același timp ei au dăruit totul pentru ca generațiile care vin să poată să beneficieze de sursa fundamentală care este Domnul Cristos, iar după aceea de școală, învățământ, educație. Bunul Dumnezeu să vă ajute în continuare să continuați acest drum!”.

La mormântul episcopului Samuil Vulcan, episcopul Eparhiei de Oradea a spus delegației Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș cât este de important faptul că „toți episcopii de aici [cripta Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae”], au avut această preocupare comună de-a lungul timpului: de a forma conștiințe. Școala, în mod cu totul deosebit formează conștiințe, formează persoane și personalități. Să nu uitați niciodată de acest lucru. Episcopul Samuil Vulcan a fost cel care i-a susținut inclusiv pe corifeii Școlii Ardelene – Gheorghe Şincai, Samuil Micu, Petru Maior şi Ion Budai-Deleanu  – a ajutat personal la înființarea Preparaliei de la Arad și  a contribuit la numirea primului episcop român la Arad. Probabil că la data respectivă nu au fost fapte extraordinarea remarcat PS Virgildar în timp, istoria a dovedit că au fost pași cu totul deosebiți. Pe urmele acestor înaintași, pe urmele protectorului școlii dumneavoastră, să încercați să realizați lucruri minunate. Profesorii au realizat deja acest lucru și vă dăruiesc tot ce au mai bun.”, a mai spus Păstorul Eparhiei de Oradea, felicitând cadrele didactice pentru tot ce realizează la C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș, manifestându-și admirația pentru activitatea acestei vechi instituții de învățământ, de elită, acum școală europeană și una dintre cele mai bune colegii naționale din România. Doamna Ilieș Mihaela, director al C.N. „Samuil Vulcan”, a mulțumit Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru disponibilitatea de a pune în mod gratuit în slujba Colegiului clădirea școlii – o bucurie împărtășită încă o dată de PS Virgil ca Biserica Greco-Catolică să poată contribui pe mai departe la formarea noilor generații.

Episcopul greco-catolic a fost mereu omagiat și s-a menținut vie legătura cu Biserica Greco-Catolică din Beiuș” – ne spune pr. Protopop Zima Zorel, care a însoțit luni delegația de profesori și elevi din Beiuș la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, apoi în vizită la Seminarul Teologic Greco-Catolic orădean „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”. „Mă bucur că ceea ce Preasfințitul Samuil Vulcan a ctitorit la Beiuș rămâne, chiar dacă nu ca formă principală sub tutela directă a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, rămâne înspre bucuria, conștiința și formarea locală, și nu doar pentru elevi. Acest spirit al lui Vulcan, se simte. Putem zice că, deși nu este un liceu confesional, nu uită niciodată de rădăcini, este mereu aproape de Biserica Greco-Catolică, prin prezența noastră, a preoților, pe care ei o solicită în mod voluntar. Este o școală cu o morală și o formare înaltă”, subliniază pr. protopop Zima.

«Pare o tradiție, ca măcar la aniversările din cinci în cinci ani, pe care le considerăm mai mari, să organizăm această slujbă de pomenire la mormântul ctitorului Samuil Vulcan, aici, în cripta Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae” din Oradea», mărturisește într-un interviu pentru Biroul de Presă doamna director Ilieș Mihaela, despre inițiativa școlii de a veni cu o delegație la Oradea și a ridica un Parastas în cinstea episcopului Samuil Vulcan, inițiativă care face parte din numeroasele activități omagiare care se desfășoară în săptămâna 9-13 octombrie a.c. la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, supranumit Vulcania:

«Am hotărât ca în această săptămână să fie la C.N. „Samuil Vulcan din Beiuș” și Școala Altfel, tocmai pentru a nu încurca procesul instructiv educativ de la clasă, și am debutat luni, 9 octombrie a.c.,  cu deschiderea festivă la ora 09.00, unde s-a făcut o slujbă de pomenire pentru foștii profesori și foștii elevi ai Vulcaniei, clasele a XI-a însoțite de diriginții lor și de invitați s-au dus în pelerinaj la Catedra Cimitirului din Deal să depună câte o floare sau să curețe mormintele foștilor dascăli. Au participatinvitați de la Timișoara, fondatori ai Fundației «Samuil Vulcan» și profesori pensionari. Tot luni au fost concursurile Ctitorirea Samuil Vulcan pentru clasele a IX-a, un concurs de istorie a școlii,  și  Vocea vulcaniștilor – un concurs de talente vocale. Pe 10 octombrie a.c., sunt programate două lansări de carte, scrise de copiii C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș. Miercuri, 11 octormbeia a.c., se va desfășura simpozionul Gustă știința – dimineață este simpozionul dedicat elevilor, iar după amiaza de la ora 14.00 simpozionul dedicat cadrelor didactice. Tot miercuri este un concurs de matematică numit Matematica altfel. Joi, avem concursul Ioan Bușiția, un alt regretat dascăl al Vulcaniei,  are a pus și bazele muzeului de biologie al C.N. „Samuil Vulcan” . Noi suntem de fapt școala cu cinci muzee, iar în țară cred că este singurul muzeu de acest fel, cu animale împăiate și altele puse în formol, unul dintre cele mai valoroase din țară. Și trupa Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea va ajunge la C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș, joi, 12 octombrie a.c., de la ora 12.00, când este programată o piesă de teatru pentru toți vulcaniștii, iar vineri avem primirea invitaților și vizitarea muzeelor: Turul  ghidat școlii, de la ora 09.00 și dezvelirea de la ora 10.00 a unei plăci omagiale a sălii mici de sport, care va primi numele unui profesor extraordinar al Colegiului din vremuri mai vechi, prof. Francisc Matei, din mâna căruia au ieșit campioni olimpici, balcanici și foarte mulți profesori de sport al Vulcaniei. După toate acestea, vineri, 13 octombrie a.c., va fi Gala aniversară, a195 de ani de existență ai Colegiului Samuil Vulcan din Beiuș».

Dragi elevi, încercați să mergeți pe calea inspirată de profesorii voștri și de patronul acestei școli – episcopul Samuil Vulcan – și atunci veți vedea că binecuvântarea Domnului nu încetează să ajungă pentru fiecare dintre dumneavoastră, iar realizările personale vor fi pe măsura așteptărilor. Așa să vă ajute Dumnezeu, iar Episcopul Samuil Vulcan să vă însoțească!” (PS Virgil Bercea)

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba