Astăzi, 3 octombrie, Papa Francisc va semna noua sa Enciclică „Fratelli tutti” la Assisi, care are ca temă centrală fraternitatea și prietenia socială.

Este ce de-a treia, după „Lumen Fidei” (2013) și „Laudato Si” (2015), care are ca fundament lauda către Dumnezeu și lucrările naturii, în care se reflectă imaginea și mâna Creatorului său.

Pentru Sfântul Părinte, este un document despre frăție și prietenie cu o valoare transcendentală și un caracter programatic, care își are rădăcinile, în scrierile Sfântului Francisc de Assisi, care îi îndemnă pe frați, deja în 1221, să-i urmeze și să-i aibă ca exemplu (…) pe Păstorul cel bun, care pentru a-și salva oițele suportă greutatea Crucii. O cale bine marcată de episcopul Romei, care a depus mărturie de fraternitate, încă din primul moment al alegerii sale pe Tronul lui Petru, plecându-și capul în fața credincioșilor, dedicându-și pontificatul său pentru slujirea aproapelui și a celor mai mici.

„Fratelli tutti” este un document care a avut multe etape semnificative și care are ca unic obiectiv pacea, pacea interioară care izvorăște dintr-un sentiment de fraternitate cu ceilalți. Papa Francisc, care de la început a denunțat cultura indiferenței, a risipei, invită lumea să plece de la periferiile economice și existențiale. În această enciclică, vrea să readucă la lumină această scenă și să spună că, dacă nu pornim de aici, nu va exista pace universală. Enciclica nu se adresează numai catolicilor. Când Papa Francisc vorbește despre probleme legate de pace încă de la începutul pontificatului său, zicala sa „trăim un război mondial” a fost celebră. Acum poate că nu există conflicte uriașe, dar pământul este plin de conflicte. Poate că dacă nu rezolvăm conflictele interioare, nu vom găsi o pace de durată.

Traducere: Eugen Ivuț

Sursa: https://www.rainews.it/