Iasi, nr. 162/20.09.2017

Dragi frati si surori în Cristos,
Cu spirit profetic, vizionara de la Fatima, sora Lucia dos Santos, în 1981, cu ocazia fondarii Institutului Ioan Paul al II-lea din Roma, dedicat studiilor pe tema casatoriei si a familiei scria: „batalia finala dintre Dumnezeu si împaratia satanei va fi pentru casatorie si familie. Nu va fie teama”, a adaugat ea, „caci oricine lucreaza pentru sfintenia casatoriei si a familiei va avea mereu de suferit si se va lovi de tot felul de împotriviri, caci familia este chestiunea decisiva”, dar cu multa speranta sora Lucia încheia „dar Ea îi va zdrobi capul”. Astfel sora Lucia lega de devotiunea la Inima neprihanita a Mariei lupta pentru apararea familiei de orice rau, dar si victoria asupra asalturilor satanei.
În ultimele decenii asistam în Europa si în lumea întreaga la un adevarat atac asupra institutiei familiei si a casatoriei, un razboi subtil dus paradoxal în numele libertatii, al unei libertati gresit întelese care rastalmaceste semnificatia termenilor de casatorie si de familie. Gravitatea vine din faptul ca se atenteaza astfel la temeiul creatiei, cu adevarul despre relatia dintre barbat si femeie, despre transmiterea vietii, despre educatia copiilor. Cum oare noi episcopii din România sa nu ne exprimam îngrijorarea fata de apararea casatoriei si a familiei?
Salutam cu mare speranta initiativele din societatea civila, a numarului mare de asociatii si fundatii care s-au grupat pentru a apara casatoria si familia. Le încurajam si le sustinem cu rugaciunea noastra. În aceasta rugaciune punem si Referendumul care probabil se va tine în viitorul apropiat, octombrie-noiembrie, si care vizeaza modificarea articolului 48 din Constitutia României. Ne exprimam acordul pentru înlocuirea expresiei „uniune liber consimtita între soti” cu „uniune liber consimtita între un barbat si o femeie” în viitoarea Constitutie a României, considerând-o ca o necesara masura de ocrotire a casatoriei si a familiei.
Le cerem tuturor credinciosilor si oamenilor de bunavointa din întreaga societate sa sustina acest demers acasa, la munca, oriunde au ocazia de a se întâlni cu prieteni, rude, cunoscuti. Propunem aceasta ca pe o forma de apostolat si ca pe o puternica marturie de recunoastere si promovare a frumusetii casatoriei si familiei asa cum a voit-o Dumnezeu si un raspuns dat campaniei subtile de distrugere a casatoriei.
Încredintam ocrotirii Inimii neprihanite a Mariei întreaga opera de sustinere a familiei cu speranta ca si România se va alatura statelor europene care au introdus în Carta lor fundamentala precizarea cu privire la casatoria dintre un barbat si o femeie.
Le cerem preotilor ca pâna la sfârsitul lunii octombrie, dedicata sfântului rozariu, în fiecare duminica sa recite rugaciunea:
„Sub ocrotirea ta alergam, sfânta Nascatoare de Dumnezeu, nu ne dispretui rugaciunile în nevoile noastre, ci ne mântuieste oricând de toate primejdiile, Fecioara slavita si binecuvântata. Amin.”