După lansarea campaniei Every Elder Is Your Bunfather – #SendYourHug, care a avut ecou incredibil în întreaga lume, este disponibil de astăzi gratuit pe site-ul nostru www.laityfamilylife.va cartea electronică multilingvă „Bogăția anilor”, o colecție de lucrări ale primului congres internațional de îngrijire pastorală pentru bătrâni organizat de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață în ianuarie 2020.

                    Scopul întâlnirii a fost de a promova o atenție reînnoită în fiecare comunitate eclezială asupra îngrijirii pastorale a persoanelor învârstă. Cu toate acestea, în timpul congresului, nimeni nu și-ar fi imaginat căci cuvintele și reflecțiile oferite s-ar fi dovedit a fi atât de actuale și necesare la doar câteva săptămâni mai târziu, când „aceste blocaje” au început în multe țări din întreaga lume. Bătrânii de astăzi sunt primii și cele mai numeroase victime ale pandemie, ale singurătății, ale izolării. Ei sunt cei fără de care noile generații nu vor avea rădăcini, nici identitate. Din acest motiv, este un angajament cultural și educațional important pentru Biserică să ajute la corectarea reprezentării degradante a bătrâneții care domină astăzi multe societăți, implicând toate generațiile în acest proces de reînnoire.

                    De fapt, cu cartea electronică, Dicasterul intenționează să pună la dispoziția tuturor un instrument care să contribuie la dezvoltarea unei îngrijiri pastorale reale, capabile să implice și persoanele învârstă, ca și subiecți ai angajamentului eclezial. Ca Biserică, suntem chemați să dezvoltăm rețele de colaborare și solidaritate între eparhii, parohii, comunități laice, asociații și familii pentru a pune în centru angajamentul nostru privind îngrijirea persoanele învârstă. Rapoartele și, mai presus de toate, concluziile prezentate în document conțin informații valoroase pe care sperăm să ajute în implementarea concretă a acest angajament.

Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice: trebuie să stăm lângă persoanele învârstă și să fim conștienți de valoarea bogăției anilor. Cu această dorință oferim în dar acest volum către Biserică. Să ne amintim, așa cum a spus Papa Francisc, că bătrânii sunt

memoria și viitorul nostru!

                    Cartea electronică multilingvă este de asemenea disponibilă pe site-ul web LEV. Pe site-ul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, descărcabile versiunile în limbile spaniolă și franceză.

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

Traducere: Eugen Ivuț