Ședința anuală a președințiilor CCEE-COMECE a avut loc miercuri, 3 iunie 2020. Aceasta a avut drept scop discutarea impactului pandemiei Covid-19 asupra vieții cotidiene în Biserică și în societățile europene, precum și contribuția Bisericii Catolice la „recuperarea justă care nu lasă pe nimeni în urmă”.

În centrul dezbaterii, s-au aflat situația Bisericii în Europa și perspectivele viitoare ale acesteia în contextul critic al pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-19.

Președințiile CCEE și COMECE au analizat efectele pandemiei asupra comunităților noastre civile și bisericești și au identificat posibilitățile de cooperare pentru viitoarea viață a Bisericii în Europa.

Reînnoind apropierea Bisericii Catolice față de toți cei care luptă împotriva pandemiei – victimele, familiile lor, toate cadrele medicale, voluntarii și credincioșii care au fost și sunt în prima linie, îngrijindu-i pe cei afectați și aducându-le ușurare –, prelații și-au exprimat îngrijorarea „cu privire la criza economică și la consecințele pierderii unui număr mare de locuri de muncă” și speranța că în Europa „vom colabora cu toții pentru un nou început care nu lasă pe nimeni în urmă”.

În această perioadă de criză, care a scos la iveală marile limite ale individualismului, cei doi președinți au subliniat rolul central pe care îl joacă familia, „adevărata celulă a solidarității și împărtășirii, dar și un loc sacru al rugăciunii. Investiția în familie – au continuat aceștia – este primul pas către o redresare socială, economică și ecleziastică”.

Mulțumind multor preoți pentru extraordinara și generoasa lor muncă din această perioadă, în care unii și-au sacrificat chiar propriile vieți, participanții la întâlnire au analizat rolul jucat de mass-media în transmiterea rugăciunilor din timpul sărbătorilor.

Aceste noi forme de practică religioasă, relații, prezență și împărtășire a credinței ne invită nu numai să evaluăm posibilitatea de a da un nou sens credinței și Bisericii, ci și să lucrăm pentru ca mulți credincioși să redescopere elementul sacral al sărbătorilor religioase în lăcașurile de cult, pe care utilizarea noilor tehnologii nu le poate asigura.

De asemenea, cei doi președinți au adus în discuție presiunea exercitată asupra libertății religiei în contextul închiderii lăcașurilor de cult și a interzicerii liturgiilor și au solicitat restabilirea relațiilor normale dintre stat și Biserică, bazate pe dialog și pe respectarea drepturilor fundamentale.

Datorită măsurilor de precauție pentru distanțarea socială, reuniunea a avut loc în cadrul unei videoconferințe. La întâlnire au participat președinții Card. Angelo Bagnasco (CCEE) și Card. Jean-Claude Hollerich SJ (COMECE), alături de toți membrii celor două organizații – Card. Vincent Nichols (Westminster) și episcopul Stanisław Gądecki (Poznan) pentru CCEE și episcopii Mariano Crociata (Latina), Noel Treanor (Down și Connor), Jan Vokal (Hradec Králové) și Franz-Josef Overbeck (Essen) pentru COMECE – și de Nunțiul Apostolic pentru Uniunea Europeană, Monseniorul Alain Lebeaupin.

Saint Gallen, 4 iunie 2020

Traducere: prof. Ioana Sarca