În Prima Duminica a Postului Sfintelor Paști, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfântul Gheorghe” (Biserica Seminarului) unde a hirotonit trei diaconi, pe părinții Anton Butnaru, Valentin Ilea și Marius Flore.

La Masa Sfântului Altar au slujit alături de Preasfinția Sa, părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, părintele Eduard Fischer, parohul Bisericii, părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic, părintele Anton Rus, spiritualul Seminarului, părintele Eduard Roman, părintele Cristian Sabău, părintele Popa Paul și părintele Pâncotan Vasile. De asemenea au participat și copii din corul „Enjoy Music” coordonați de către Ovidiu Lazăr și părintele Popa Paul.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre chemare, despre cei trei tineri chemați să-L slujească pe Domnul, „acea scânteie divină care se află în fiecare dintre noi și care răspunde la chemarea Domnului”.

La momentul potrivit candidații la treapta diaconiei au fost prezentați în fața Preasfinției Sale, apoi prin impunerea mâinilor și rugăciune a avut loc hirotonirea și învesmântarea noilor diaconi.

***

  • Flore Marius Mihai s-a născut la data de 27 iunie 1985 în Beiuș. După școala primară și liceu, a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea între anii 2005-2009, iar mai apoi cursurile de masterat între anii 2010-2012 în cadrul aceleași Facultăți. din anul 2012 este căsătorit și are doi copii.

  • Anton Butnaru s-a născut la Târgul Frumos pe data de 15.10.1986. După anii de scoală generală din comuna Oţeleni, județul Iași, a urmat cursurile liceale la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman (2002-2006). În perioada 2010-2012 a urmat cursurile de filozofie la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Între anii 2014-2018 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Departamentul Oradea. Din 2018 urmează cursurile masterale „Fundamente creștine ale identității europene” în cadrul aceleiași Facultăți. Este căsătorit din anul 2017 și are doi copii.

  • Ilea Valentin s-a născut la data de 16 martie 1990, urmând clasele primare și gimnaziale în Ioaniș, iar mai apoi Liceul la Beiuș. Între anii 2009-2013 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, iar mai apoi între anii 2014-2016 cursurile de masterat Managementul serviciilor sociale din cadrul Universității Oradea. Părintele este căsătorit.

Eugen Ivuț