În cadrul Simpozionului Internațional „Școala Ardeleană” organizat de către Facultatea de Teologie Grec-Catolică, Departamentul din Oradea a fost lansată și cartea „Imperiul Roman și creștinismul în timpul Părinților Apostolici” a părintelui profesor Călin Ioan Dușe, profesor al Facultății.
Cuvântul înainte îi aparține părintelui Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie în care este subliniată importanța acestei cărți: „Lucrarea realizată de părintele Călin Ioan Dușe se situează pe linia străduințelor teologiei greco‐catolice de recuperare a tezaurului gândirii patristice și își circumscrie obiectul cercetării la Părinții Apostolici”.
Autorul lucrării dedică un spațiu însemnat prezentării Imperiului Roman și sintetizează pe baza bibliografiei existente istoria Imperiului Roman, instituțiile sale militare, sociale, juridice, economice, cultural‐educative și religioase.
„Primele trei capitole creionează în mod riguros un tablou coerent și sistematic al spațiului vital în care s‐a afirmat creștinismul antic, pregătind astfel cadrul conceptual pentru înțelegerea apariției și răspândirii creștinismului. Întemeierea Bisericii și misionarismul Sfântului Apostol Pavel sunt abordate din perspectiva surselor creștine, dar pun în valoare și raportul creștinismului cu lumea iudaică.
Partea finală a cărții tratează operele părinților apostolici, insistând asupra Didahiei, Sfântului Clement Romanul, Sfântului Ignatie Teoforul și Sfântului Policarp al Smirnei.
Autorul nuanțează aspecte de ordin biografic și prezintă elementele teologice fundamentale ale scrierilor Părinților Apostolici. Importanța uriașă a Cuvântului lui Dumnezeu, centralitatea lui Hristos, credința trăită și mărturisită într‐un limbaj simplu, spontan și accesibil omului de atunci și de azi, idealul sfințeniei și al mântuirii exprimat printr‐o spiritualitate bogată și limpede, unitatea dintre doctrină, viață, liturghie și rugăciune sunt trăsături prin care Părinții Apostolici continuă să atragă și să fascineze creștinii prezentului.”