„Sâmbata, 9 iunie, a fost o zi plina de evenimente muzicale dedicate preotului si compozitorului Francisc Hubic. Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Francisc Hubic. Cu aceasta ocazie, de la ora 11, la sediul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” a avut loc Simpozionul „Francisc Hubic”, organizat de catre Centrul de Cercetare al Departamentului de Muzica al Universitatii din Oradea, în parteneriat cu Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Oradea.
În cadrul simpozionului au fost prezentate urmatoarele lucrari:
Sectiunea Pro Memoria
Conf. Univ. dr. Zorica Pitic, „Redarea creatiei compozitorului Francisc Hubic circuitului vietii muzicale contemporane – o datorie de onoare a Centrului de Cercetare al Facultatii de Arte”
Lect. Univ. dr. Evanthia Marta, „Stadiul actual al cercetarilor privind Liturghiile lui Francisc Hubic”
Prof. Dr. Hilda Iacob, „Întâlnire aniversara Francisc Hubic – Sigismund Toduta”
Lect. Univ. dr. Mihaela Brazda, „Poetica muzicala a creatiei lui Francisc Hubic”
Sectiunea Analisys
Conf. Univ. dr. Mirela Târc, „Aspecte ale dramaturgiei muzicale în Slujba Sfintelor si Mântuitoarelor Patimi din Joia Mare de Francisc Hubic”
Prof. Radu Muresan, „O posibila hermeneutica asupra Liturghiei Sfântului Ioan Gura de Aur pentru cor de barbati de Francisc Hubic”
Lect. Univ. Dr. Luminita Gorea, „Consideratii istorice asupra unor miniaturi corale religioase din creatia lui Francisc Hubic”
Preparator univ. Tudor Ciupeiu, „Expresia celesta a Divinitatii la Francisc Hubic”
La finalul simpozionului a luat cuvântul Preasfintitul Virgil Bercea care a multumit tuturor celor implicati în organizarea simpozionului, exprimându-si dorinta de permanentizare a colaborarii dintre Episcopia de Oradea si Facultatea de Arte din Oradea în scopul valorificarii creatiei muzicale a parintelui Francisc Hubic.
Manifestarile au continuat de la orele 19 la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea cu Editia a VII-a Festivalului de muzica sacra „Francisc Hubic”. La buna desfasurare a festivalului si-au dat concursul Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Asociatia Episcop „Vasile Aftenie”, Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Bihor si Facultatea de Arte. Festivalul s-a bucurat de participarea unor coruri prestigioase, precum si a unor solisti în afirmare.
Programul a cuprins:
Corul de camera „Fiat Lux”, dirijor: Antonia Nica; repertoriu: „Împarate ceresc”, muzica Francisc Hubic, „Tatal nostru”, muzica Valentin Timaru, „Ave Maria”, muzica Orban Gyorgy, „What a wonderful word”, muzica George David Weiss & Bob Thiele;
Corul „Schola Cantorum”, dirijor: Prof. Dr. Radu Muresan; repertoriu: „Împarate ceresc”, din traditia blajeana, „Sfinte Dumnezeule”, muzica Valentin Timaru, „Bogatii au saracit”, Tropar la Vecernia cu Litie, „Cuvine-se” (Axionul), muzica Francisc Hubic;
Mezzosoprana Victoria Cormos, Conservatorul Gheroghe Dima, Cluj-Napoca; acompaniament la pian: prof. Peter Izabela; repertoriu: „Pietà Signore”, muzica Alessandro Stradella, „Requiem”, muzica Gabriel Fauré;
Corul „Buna Vestire”, dirijor: Prof. Dr. Radu Muresan; repertoriu: „Cuvine-se” (Axion), muzica Francisc Hubic, „Rugaciune”, muzica Tudor Jarda, „Adagio”, în Mi Major, Partea a II-a din Concertul Nr 1, muzica Gavriil Muzicescu, „Cuvine-se” (Axion), muzica Valentin Timaru;
Reuniunea Corala „Ioan Busitia” a Bisericii Greco-Catolice Beius, dirijor: Constantin Sava; repertoriu: „Tatal nostru”, muzica Constantin Sava, „Crestin sunt”, muzica Francisc Hubic, „Ridica-voi ochii”, muzica Marius Cuteanu, „De peste 2000 de ani”, muzica Constantin Sava;
Corul si Orchestra Facultatii de Arte Oradea, dirijor: Tudor Ciupeiu, dirijor cor: Carmen Rus; repertoriu: „Rugaciune”, muzica Tudor Jarda, „O, Maicuta Sfânta”, muzica Valentin Timaru, „Sub o salcie pletoasa”, muzica Valentin Timaru, „Liturghia în Do major pentru solo, cor si orchestra”, muzica Francisc Hubic.
Prezentarea, de o înalta tinuta a fost asigurata de catre doamna Anca Banda.
Festivalul s-a bucurat de un public numeros, catedrala dovedindu-se neîncapatoare. Interpretarea „Liturghiei în Do major pentru solo, cor si orchestra” i-a entuziasmat pe spectatori, acestia aplaudând minute în sir prestatia corului si a Orchestrei Facultatii de Arte din Oradea.
Preasfintitul Virgil a înmânat dirijorilor si interpretilor Diploma „Francisc Hubic” pentru contributia adusa la promovarea muzicii sacre.
Apoi, Preasfintitul Virgil a dorit sa multumeasca în mod deosebit celor care depun eforturi pentru a participa an de an la acest festival. De asemenea, Preasfintia Sa si-a exprimat disponibilitatea ca, de anul viitor, Festivalul sa primeasca o noua anvergura, sa devina unul national, la care sa participe coruri si solisti de renume din toata tara si la care sa se acorde si premii.