„Biserica Urbană. Provocări ale grijii pastorale, în Estul și Vestul Europei”: este tema celui de-al XXIII-lea Congres Internațional Renovabis, care se desfășoară  11-12 septembrie 2019, la München, în Germania. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea participă pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, și pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții; pr. Paul Popa și Ovidiu Lazăr, din partea Biroului Pastoral al EGCO. De asemenea, iau parte la acest Congres: pr. Olimpiu Todorean și doamna Adela Ghițulescu, președinte, respectiv director executiv al Caritas Eparhial Oradea.

Potrivit organizatorilor, „peisajul ecleziastic din Europa Centrală și de Est s-a schimbat considerabil de la începutul secolului al XX-lea. Până de curând, viața bisericească a avut loc predominant în zonele rurale din structurile parohiale clasice – citim pe site-ul instituției. Ulterior, odată cu industrializarea și exodul rural au luat naștere multe orașe mari având loc în secolul XX schimbări profunde, ca urmare a războiului, a guvernării comuniste și a revoltelor de acum 30 de ani. Astăzi, în special marile orașe, se caracterizează printr-o secularizare din ce în ce mai mare. Bisericile locale au încercat să răspundă acestor evoluții proiectând noi forme de îngrijire pastorală”.

În cadrul Congresului aflat în desfășurare, prezentările, conferințele și grupurile de lucru prezintă și compară aceste experiențe din Estul și Vestul Europei, participanții încercând să găsească împreună noi soluții și perspective pentru situația actuală.