Preacucernici Părinți,

Iubiți credincioși,

 

În data de 29 septembrie 2019 vom celebra împreună cu întreaga Biserică Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului.

În mesajul transmis cu această ocazie Sfântul Părinte Papa Francisc rezumă în patru cuvinte misiunea Bisericii față de toți locuitorii din periferiile existențiale: a primi, a proteja, a promova și a integra.

Cu scopul de a favoriza o celebrare mai bogată şi deplină a acestei zile, Oficiul  pentru pastorația Migranţilor şi Refugiaţilor, din Cadrul Conferinței Episcopale din România, ne invită să ne unim cu Sfântul Părinte şi cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea cu privire la acești frați și mai vulnerabili, care sunt prezenți printre noi sau prin lumea întreagă.

În acest sens, duminică 29 septembrie 2019, în toate parohiile și filiile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, se va recita Rugăciunea pentru ziua mondială a migrantului și refugiatului.

Vă mulțumesc.

Domnul să vă binecuvânteze, iar Maica Sfântă să vă ocrotească.

† Virgil BERCEA

                                                                                                                   Episcop

Rugăciune pentru ziua mondială a migrantului și refugiatului

Părinte sfânt și milostiv, tu care veghezi și orânduiești încă de la începutul creației cursul istoriei și însoțești fiecare om cu mână grijulie arătându-i calea; Tu, care cunoști inima fiecăruia și binele care pătrunde inima omului în ciuda infidelităților sale; Tu, care pe căi insesizabile, poți da speranță chiar și celor care au uitat-o ​​sau pierdut-o, asistă umanitatea noastră neliniștită.

Asistă umanitatea noastră sfâșiată de egoism și de tulburările acestor vremuri, influențată de utopiile acestei lumi care caută binele în excesele materiale și nu știe să se recunoască drept parte a familiei umane; care se teme de celălalt, de cel diferit, de cel care fuge de pe meleaguri nefericite pentru a ajunge la viață.

Asistă umanitatea noastră care nu știe să mai întindă o mână de ajutor celor mulți, mai ales tinerilor, siliți să migreze în căutarea unui loc de muncă și a unui viitor.

Fă ca cei care suferă, în orice colț al lumii, din cauza opresiunii puterii și a banului, care sunt nevoiți să migreze în masă de pe alte continente pentru a căuta adăpost și ospitalitate în altă parte, să găsească caritatea de bun venit și dragostea frățească.

Fă ca cei ce trăiesc în bunăstare să-și deschidă inima primindu-i pe refugiații și migranții care au supraviețuit războiului și opresiunii, sărăciei și foamei, și caută cu orice preț să ajungă pe celălalt mal al mării care, în ciuda riscului călătoriei, reprezintă unica posibilitate de salvare.

Fă ca toți, migranți și rezidenți, să regăsească bucuria și frumusețea de a se întâlni și recunoaște în mod reciproc ca aparținând aceleași familii umane. Amin!