S-a încheiat recent un eveniment care a adus în Catedrală și în jurul ei peste o mie de vizitatori, în doar cinci ore. E vorba de Noaptea Europeană a Muzeelor. De fiecare dată încercăm să facem din acest eveniment o sărbătoare a Bisericii noastre, o prezentare profesionistă și clară a reprezentanților ei.
În acest an, când porțile tuturor muzeelor orădene s-au deschis pentru doritorii de cultură, Episcopia Greco-Catolică a propus o expoziție a celor doi episcopi sărbătoriți cu precădere în acest an: Valeriu Traian Frențiu și Vasile Hossu.
Cele două portrete ale episcopilor au dominat catedrala sub form a două postere mari, așezate de-a stânga și de-a dreapta altarului.
În 2022 sunt 100 de ani de la întronarea la Oradea, 70 de ani de la plecarea la cer și trei ani de la martirizare a episcopului, fericit azi, Valeriu Traian Frențiu. Evanghelia Sa, primită în dar în anul 1938 de la Capitlul Catedral dar și potirul, primit tot în același an, de la clerul diecezan când se sărbătoreau 25 de ani de episcopat la Oradea, s-au numărat printre exponate. Puțini știu că, la 2 iunie 2019, Sfântul Părinte prezent la Blaj, a oficiat Sfânta liturghie folosind aceste obiecte liturgice, motiv pentru care ele sunt și mai valoroase pentru noi.
Antimise ale aceluiași episcop, din vremea regelui Ferdinad I, Carol al II-lea și Mihai au fost expuse publicului în prelungirea veșmintelor arhierești ale celor doi ierarhi.
Portretele lor în ulei, dar și alte obiecte simbol ale puterii arhierești au întregit expoziția: crucea de binecuvântare, mitra, dicherul și tricherul. De 25 de ani Preasfinția Sa Vasile Hossu a trecut la cer.
Dar poate cel mai important a fost faptul că a fost sărbătoare în Catedrală, că 1352 de vizitatori ne-au înconjurat, că a existat un entuziasm al preoților și seminariștilor care continuu au dat explicații cu privire fie la obiecte, fie la catedrală și au generat grupuri de auditori care aflau prima dată despre Biserica Greco-Catolică, despre veșminte, sau despre sfinții noștri.
Cuvântul Domnului se aude tăcut dar puternic și prin astfel de evenimente care se propagă ca un ecou al unui timp al binelui care a însoțit și însoțește Eparhia noastră, binecuvântați fiind de ierarhii ei din trecut sau prezent. Atât de bine și de adevărat se așează rândurile lui Victor Hugo când vorbește despre un episcop: ”Pretutindeni unde se arăta era o sărbătoare. S-ar fi zis că trecerea lui avea ceva cald şi luminos. Copiii şi bătrânii ieşeau în pragul porţilor, la ivirea episcopului, ca la ivirea soarelui. Îi binecuvânta, şi-l binecuvântau.” Este universal, cunoscut, ceva ce citim despre episcopii noștri sau vedem azi, contemporani fiind cu păstorirea Preasfințitului nostru.
Cripta Catedralei a fost deschisă pentru reculegere și rugăciune la mormintele episcopilor sau canonicilor greco-catolici. Iar în jurul Catedralei, străjuind încă din perioada Postului Mare, Stâlpii Cerului lui Horea Sabău au adus suport și scară de înălțare celor care s-au oprit pentru o rugăciune.
Aș dori să evidențiez echipa care s-a implicat în reușita acestui eveniment: , pr. Vicar Mihai Tegzes, pr. Duma Ovidiu, pr. Traian Dobrata, Eugen Ivuț, pr. Florin Bode, pr. Eduard Roman, pr. Radu, seminariștii (Erdodi Samuel Kozsan Aron, Kovacs Patrick, Roșu Samuel, Alexa Andrei, Cadar Emanuel, Chivari Dominic, Nagy Csongor, Torok Adalbert, Orozco Javier), Talida Cociuba, Olena, Cristina Enășcuț, Ioana Lazăr, d-l Petre.
Le mulțumim tuturor!
Ne gândim la ediția de anul următor!
Rodica Indig
Coordonator ediția Noaptea Muzeelor 2022