În urmă cu un secol, pe 23 mai 1919, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea și-a deschis porțile pentru a-i primi cu onoruri pe Regele Ferdinand și Regina Maria, gazdă a Palatului fiind Înaltul Ierarh Demetriu Radu, episcop de Oradea Mare. Despre acest eveniment istoric, pr. Ciprian Robotin, în conferința „O mărturie a dragostei de neam: episcopul Demetriu Radu ”, relatează:
„Episcopul Demetriu Radu a fost prezent la Oradea, la evenimentele mai importante. La 23 mai 1919, Oradea a fost vizitată de Maiestăţile lor Regele Ferdinand şi Regina Maria. De la gară, aceştia au mers la Biserica Ortodoxă cu lună, apoi la Catedrala Greco-Catolică, unde Episcopul Demetriu Radu i-a binecuvântat şi a ţinut Te Deum. De la Catedrală, cuplul regal s-a deplasat la Palatul Episcopal Greco-Catolic unde, după un scurt popas, au avut loc recepţiile autorităţilor bisericeşti, civile, militare şi a diferitelor societăţi, aşa încât toţi intelectualii români au avut fericirea să vadă de aproape pe Maiestăţile lor. Atunci s-a văzut cu adevărat cât de inspirat a fost gândul ierarhului orădean de a ridica acel palat, cu toate că anterior mulţi îl criticaseră aspru pentru iniţiativă. Seara, în sala Cercului Catolic, episcopul a oferit o cină în cinstea înalţilor oaspeţi. La masă s-au ţinut şi obişnuitele toasturi. Îl amintim doar pe cel ţinut de episcop care, în frumoase cuvinte şi cu loială supunere a salutat pe Auguştii oaspeţi. Regele «a răspuns emoţionat», spunând că se simte foarte fericit că se află pe acest vechi pământ românesc al Bihorului în fruntea bravei sale armate, care a venit aici ca să statornicească pe veci hotarele ţării unite, la a cărei fericire şi prosperitate are deplină încredere că Biserica va contribui din toate puterile ei” (citat de istoricul Silviu Sana, în Conferințele Unirii, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2018, p. 210).
Potrivit Municipalității orădene, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, pe 23 mai a.c., în Piața Unirii va fi dezvelită statuia ecvestră a Întregitorului, pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu. Pentru a sărbători acest moment istoric, Primăria Oradea a pregătit pentru această zi o serie de evenimente:
«De la ora 12:00, la Muzeul Orașului Oradea de la Cetatea Oradea va avea loc deschiderea oficială a expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”. Evenimentele vor continua apoi în Piața Unirii, de la ora 16:30, unde va vaea loc lansare albumului fotografic „1919 – Primăvara întregirii. Albumul operațiunilor militare” – Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită chiar în ziua împlinirii a 100 de ani de la vizita sa în Oradea, respectiv joi, 23 mai, de la ora 17:00, în Piața Unirii. Evenimentul va începe cu un moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul Național al României, după care statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită. Va avea loc apoi slujba de sfințire, alocuțiunile privind semnificația evenimentului și depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori».
***
Vizita din 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Oradea, proaspăt eliberată de armata română de sub teroare Ungariei bolșevice a fost un moment de mare valoare istorică. Conform presei locale de la acea vreme iniţiativa de a vizita prima oară Bihorul în periplul lor transilvan a venit din partea Reginei Maria, deoarece: „ei au suferit mai mult”. Iată ce scria presa orădeană acum exact un secol, citată de «infoazi.ro»:
„Regele Ferdinand şi regina Maria, împreună cu suita lor, după ce au participat împreună cu generalii Mădărescu şi Holban la parada militară din Piaţa Mihai Viteazul din Oradea, trecând în revistă trupele române care vor acţiona pe frontul de vest în iulie-august 1919 împotriva atacului de pe Tisa şi înlăturarea puterii comuniste din centrul Europei care ameninţa România şi alte ţări din centrul Europei, au înnoptat la Palat, după banchetul găzduit în cinstea lor, a armatei române și a Unirii, după cum aflăm și din următoarele măturii din presa vremii:
«Suveranii la Oradea-Mare.
Bucureşti , 22 (mai, 1919 – n.n.). — Cu un tren special, Suveranii au plecat astăzi din gara de Nord, pentru a vizita centrele româneşti din Ardeal şi linia frontului. În piaţa gărei de Nord, ca şi pe parcursul străzilor, s’a făcut Regelui şi Reginei o manifestaţie entuziastă.
Suveranii sunt Însoţiţi în călătoria lor de A. S. R. principele Carol, dnele de onoare Mavrodi şi Ciucu, dnii Barbu Știrbey, administratorul Domeniilor Coroanei, General Râmniceanu, şeful Casei militare, general Balif, colonel Stârcea, dr. Mamilea, medicul M. S. Regelui. Cu acelaş tren au plecat şi dnii M. Phereckyde, preşedintele Consiliului de miniştri, I. G. Duca, Al. Constantinescu, general Văitoianu, V. Goldiş, Şt. C Pop, mai mulţi reprezentanţi ai presei, şi alte persoane oficiale.
Suveranii au ajuns vineri Ia Oradea-Mare, de unde ni-se comunică triumfala primire pe care populaţia a făcut-o auguştilor oaspeţi.
Întru întâmpinarea Suveranilor au ieşit la gară dnii Iuliu Maniu, cu toţi membri Conziliului dirigent, P. S. Ioan I. Papp episcopul Aradului, generalii Mărdărescu, Moşoiu şi Panaitescu şi toţi fruntaşii români din Bihor şi Arad.
După cum suntem informaţi M. Sa Regina în întreg decursul călătoriei Sale va purta frumosul costum naţional. […] Dl Iuliu Maniu preşedintele Consiliului dirigent însoţit de dnii generali Mărdărescu, Panaitescu şi P. S. Episcopul I. Papp şi dl R. Boilă au sosit la Oradea-Mare Vineri la ora 11 a. m. în vederea sosirii în localitate a Suveranilor. Oaspeţii au fost primiţi în gară de fruntaşii Bihorului în frunte cu Arhimandritul R. Ciorogaru şi generalii Holban şi Constantinescu. Pe străzile Orăzii-Mari s’au ridicat arcuri de triumf cu inscripţia «Trăiască Regele Ferdinand», «Trăiască Regina Măria», «Trăiască România Mare».
Generali și miniştrii aşteaptă în Oradea Mare sosirea marilor Suverani. Gen. Mărdărescu, Holban Panaitescu etc. Iuliu Maniu, Aurel Lazăr, Vlad şi Oct. Goga, cei doi Episcopi şi toată împrejurimea şi poporaţia Bihorului. Gen. Mărdărescu dă raport Iuliu Maniu bineventează, prefectul judeţului dă M. Sale tradiţională pâne şi sare — ca semn al supunerii.
Se fac prezentările… M. Sa pleacă apoi la biserici unde se ţine în ambele Te Deum. Urmează apoi defilarea trupelor şi a celor 200.000 de bihoreni, cari defilează îmbrăcaţi în cele mai pitoreşti porturi… Cine-ar descrie toată însufleţirea şi bucuria întregei lumi adunate… Cu câteva săptămâni înainte era aici iadul. La ora 2 se dă banchet. Se rostesc vorbiri, la cari M. Sa răspunde emoţionat. Se anină pe pieptul gen. Mărdărescu decoraţia: Mihaiu Viteazul, Panaitescu şi Holban Steaua României, iar gen. Constantinidi primeşte marele cordon al Coroanei României. La orele 4 sunt recepţiile în palatul episcopului Radu. Iar la orele 9 dimineaţa trenul regal pleacă spre Bichiş Ciaba… În Oradea Mare M. Sa Regina a primit pe membrii familiilor celor ucişi de unguri, împărţind daruri. La 24 Maiu la ora 4 trenul regal ajunge la Bichiş Ciaba…”