În seara zilei de luni, 22 martie, comunitatea seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea l-a primit cu mare bucurie pe părintele Gavril Buboi, Protopopul de Oradea, pentru a ține o meditație cu privire la perioada Postului Mare și pentru a celebra Liturghia Darurilor Înainte Sfințite.

La începutul catehezei sale, Părintele protopop le-a readus aminte celor prezenți necesitatea de a trăi această perioadă în mod cât mai real, cât mai implicat și cât mai sincer. Deși a lăudat și alegerea abținerii de la carne și de la alte alimente de acest fel, părintele a punctat și faptul că Postul Mare și, de altfel, toate posturile, nu reprezintă ceva ce ține exclusiv de trupesc, reprezentând doar o practică de abținere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii (miercurea și vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică. Postul nu reprezintă un drum pur și simplu alimentar, ci el se dorește a aduce și o schimbare la nivel spiritual, îndreptând credinciosul către o practică de nevoință sufletească, rugăciune, asceză și atenție sporită față de tot ceea ce ne înconjoară. Așa cum în perioada posturilor, omul se abține de la anumite alimente, tot astfel el trebuie să se abțină și de la faptele și gândurile rele pentru a se putea purifica.

Postul se însoțește cu rugăciunea, mulțumirea pentru toate și spovedania, pregătind persoana în întregul ei pentru sărbătoarea care urmează, ca în cazul unui atlet care își pregătește corpul, mintea și sufletul. Astfel, la sfârșitul postului, credinciosul se bucură mai tare față de lucrurile care i-au lipsit, putând trăi perioada sărbătorii într-o fericire continuă.

Părintele a punctat totodată nevoia schimbării atitudinii în această perioadă, recomandând ferirea de căderea în ipocrizie. Aceasta este una dintre cele mai neplăcute atitudini pe care omul o poate avea față de aproapele său, fiind simularea anumitor aspecte, ascunzând de fapt adevăratul caracter. Într-un sens mai general, ipocrizia mai înseamnă disimulare, falsitate sau prefăcătorie. Într-un exemplu dat de părintele protopop, din Evanghelia după Sfântul Matei, în care se prezenta arestarea lui Isus (Mt XXVI, 47-56), se poate observa cel mai înalt grad al ipocriziei, manifestat în persoana lui Iuda, care îl trădează pe Hristos printr-o sărutare: semnul iubirii și al prieteniei este pervertit și devine trădare, prefăcătorie. Astfel, trădarea lui Iuda a dus la Patima și Moartea Mântuitorului, cât și la propria sa moarte.

La sfârșitul meditației sale, Părintele Protopop le-a recomandat tuturor celor prezenți să fie adevărați, puri și sinceri în tot ceea ce realizează, mai ales în relațiile cu aproapele, trăind nu doar perioada postului, dar întreaga viață cu și pentru cei din jurul nostru, luând exemplul lui Isus Hristos care și-a dat propria Sa viață pentru a ne oferi mântuirea.

Momentul spiritual a continuat cu celebrarea Liturghiei Darurilor Înainte Sfințite a Sfântului Grigorie Dialogul și cu mulțumirea adresată Părintelui Protopop Gavril Buboi pentru bunăvoința de a fi alături de comunitatea seminarului orădean în aceste timpuri binecuvântate de rugăciune ale perioadei Postului Mare.

Redacția