Sub șocul teribilului incendiu care a devastat pe 15 aprilie a.c. Catedrala Notre-Dame, Papa Francisc este alături de Franța, în acest moment de încercare, se roagă pentru catolicii francezi și pentru populația pariziană. Îi asigură de rugăciunile sale pe toți cei care încearcă să facă față acestei situații dramatice”: scrie într-un tweet în această dimineață, 16 aprilie 2019, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti. Noaptea trecută, purtătorul de cuvânt mărturisea că: „Sfântul Scaun a primit cu tristețe vestea, de necrezut, despre incendiul teribil care a devastat Catedrala Notre-Dame, un simbol al creștinismului în Franța și în lume. Ne exprimăm apropierea față de catolicii francezi și de locuitorii Parisului, asigurându-i de rugăciunile noastre pentru ca pompierii și echipajele solicitate să facă tot posibilul pentru a face față acestei situații dramatice”.

În Catedrala Notre Dame, erau păstrate trei relicve: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Isus Cristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. Ele urmau să fie expuse în această săptămână sfântă, celebrată în ritul latin. Rectorul Catedralei a anunţat că au fost salvate toate aceste relicve, precum și Sfântul Sacrament.

Sute de credincioși, printre care foarte mulți tineri – emoționați, triști, șocați – au rămas în noaptea de 15/16 aprilie a.c. în jurul Catedralei pentru a se ruga și a susține sutele de pompieri care s-au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul și apoi pentru a răci focarul. În tot acest timp, alte milioane de oameni din întreaga lume s-au rugat sau și-au exprimat susținerea față de catolicii francezi și față de locuitorii Parisului.

În timp ce dramaticul incendiu mistuia Catedrala Notre Dame, episcopii din Franța și-au exprimat imensa tristețe și îl asigură pe mons. Michel Aupetit, arhiepiscop de Paris, de apropierea și rugăciunile lor pentru dieceza sa: „suntem conștienți de faptul că splendoarea Catedralei Notre-Dame de Paris depășește cadrul capitalei și că va rămâne un simbol major al credinței catolice și un loc în care toți credincioșii și necredincioșii se pot întâlni la momente importante ale istoriei țării noastre. La începutul acestei săptămâni sfinte, îi invităm pe catolici să devină din ce în ce mai mult pietrele vii ale Bisericii trăind misterul morții și învierii lui Cristos, izvorul speranței noastre”, s-a transmis într-un comunicat de presă al Conferinței Episcopale din Franța.

Coroana de spini al lui Cristos și tunica Sfântului Ludovic, ținute în Catedrală, au fost salvate din flăcări, a spus rectorul catedralei. De asemenea, au fost salvate cele 16 statui din cupru, reprezentându-l pe Isus împreună cu cei 12 apostoli și simbolurile evangheliștilor: puse de o parte tocmai pentru a fi făcute lucrările de restaurare aflate în curs. Aceste simboluri se aflau inițial tocmai în spatele turlei care a căzut, devestată de flăcări.

Potrivit primelor rapoarte, incendiul a pornit de la o schelă aflată pe șantier pentru lucrările de restaurare. În timpul lucrărilor au fost îndepărtate 16 sculpturi de cupru care îl reprezintă pe Isus, pe cei 12 apostoli și simbolurile evangheliștilor, care ar fi trebuit să revină la locul lor în 2021. Catedrala Notre-Dame, construită între 1163 și 1345, era vizitată de aproape 13 milioane din turiști în fiecare an, fiind una dintre catedralele catolice cele mai vizitate din lume, cu atât mai mult acum, în apropierea sărbătorilor pascale. În 1991, Catedrala Notre-Dame a fost declarată de UNESCO patrimoniu al umanității.

Vatican News