„Întâlnirea preotilor din Diaspora europeana din acest an a fost organizata la Bruxelles în perioada 1-3 octombrie 2018 prin grija si prin efortul pr. Filip Cheresi, responsabilul cu pastoratia credinciosilor greco-catolici români din capitala Belgiei.

Mai multi preoti care îsi desfasoara activitatea pastorala în Germania, Austria, Italia, Belgia, Franta si Irlanda s-au întâlnit pentru a se ruga si a reflecta împreuna asupra provocarilor actuale ale pastoratiei greco-catolice românesti din Europa. Relatiile dintre diferitele comunitati, oportunitatea unor întâlniri nationale a preotilor, protectia datelor si protectia minorilor, precum si diferitele actiuni organizate de comunitatile din diaspora cu prilejul Centenarului Marii Uniri, au fost câteva din subiectele dezbatute de preotii participanti.

Parintele Tiberiu Sârbu, pastorul comunitatii din Imola (Italia) a oferit participantilor la Întâlnire o meditatie asupra chemarii preotesti, iar Parintele Ioan Irineu Farcas, Rectorul Misiunii Române Unite din München a prezentat o expunere asupra Provocarilor actuale ale pastoratiei greco-catolice române din Europa occidentala. Structurata în trei puncte (încadrare confesionala, statutul pastorilor si statutul comunitatilor), expunerea a invitat la o dezbatere pe marginea propunerilor care au fost formulate. Totodata, Parintele Cristian Crisan, a prezentat un material legate de misiunea pe care Sfântul Parinte i-a încredintat-o ca Vizitator Apostolic pentru credinciosii greco-catolici români din Europa occidentala.

Un gând de profunda gratitudine a fost adresat Preasfintitului Parinte Virgil Bercea, Episcop de Oradea, împreuna cu comuniunea de rugaciune exprimata de Cardinalul Joseph De Kesel, Arhiepiscop de Malines-Bruxelles, cu ocazia audientei pe care Eminenta Sa a acordat-o grupului de preoti români.

Pe lânga vizita ghidata la sediul Parlamentului European, preotii participanti au celebrat în ultima zi a întâlnirii un Parastas de pomenire la mormântul Mons. Petru Gherman, întemeietorul comunitatii greco-catolice din capitala Belgiei, trecut la Domnul în anul 2016.

Întâlnirea de la Bruxelles, la trei ani dupa cea de la Viena din toamna anului 2012, a fost un moment de comuniune si de cunoastere reciproca a participantilor, de împartasire a experientelor la nivel pastoral si personal, în rugaciunea comuna si în fidelitatea fata de chemarea si misiunea pe care Mântuitorul, prin Biserica, o încredinteaza fiecaruia.

Responsabilul comunitatii greco-catolice românesti din Mainz (Germania)