„”Religiilor noastre, le aducem aminte ca razboiul nu este niciodata sfânt, iar eliminarea si asuprirea celuilalt în numele lui Dumnezeu este întotdeauna o blasfemie; pacea este limba viitorului”: se afirma în Apelul final al Întâlnirii inter-religioase ”Oameni si religii” 2015, desfasurata de la 6 la 8 septembrie la Tirana, pe tema ”Pacea este întotdeauna posibila”. Printre participantii de diferite religii si confesiuni, s-a aflat si PS Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea.
Întâlnirea – se subliniaza în Apelul final – a avut loc în capitala unei ”tari simbol al convietuirii între religii, dupa ce a experimentat asuprirea raului care l-a scos pe Dumnezeu si a eliminat libertatea din viata poporului albanez”.
”Astazi lumea se schimba rapid. Poate ca n-am stiut sa dam un suflet cresterii si schimbarilor. Lumea noastra risca sa piarda simtul masurii si se simte atotputernica în timp ce se afirma puteri anonime care se joaca cu destinul popoarelor”.
”Cunoastem suferintele – se mai afirma în Apel – pe care le aduce idolatria puterii si a banului, coruptia, îndepartarea de Dumnezeu în numele eu-lui, consumul dezechilibrat si fara viitor al creatiei, stapânirea omului asupra omului, proiectul nebun al unei lumi fara celalalt, durerea unor razboaie interminabile, contagioase, în afara oricarui control”.
Participantii Întâlnirii ”Oameni si religii” 2015 noteaza ca ”la 70 de ani de la hecatomba nucleara si de la sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, umanitatea pare sa fi uitat ca razboiul este o aventura fara cale de întoarcere. Da, razboaiele par sa fi devenit normale si multi oameni sunt atrasi de fascinatia teribila a violentei. Puterea raului loveste astazi în milioane de copii, femei, batrâni si familii: creeaza combatanti prizonieri ai unei logici violente si nebune. Zeci de milioane de refugiati se strâng în Asia, la marginile Europei si în alte zone ale lumii”.
”Secolul XXI este la o rascruce: trebuie sa aleaga între resemnare si viitor, între indiferenta si solidaritate. Trebuie sa globalizam solidaritatea. E nevoie sa deschidem usa inimilor si a tarilor noastre pentru ca nu exista ziduri sau garduri de sârma ghimpata care sa poata opri nevoia de a trai si de a garanta un viitor propriilor copii”.
”Spunem religiilor: sa ajutam lumea sa gaseasca un raspuns uman la razboaie, la migratiile mondiale, la criza mediului, la formele numeroase de saracie si la dorinta de sens a multor oameni. Ca lideri de religii si culturi diverse simtim imperativul moral de a ajuta lumea sa nu se distruga, sa nu faca sa moara simtamântul de omenie”.
”Spunem guvernantilor: razboiul nu se învinge prin razboi, este o închipuire! Razboiul scapa din mâna. Nu va amagiti! Razboiul face ca întregi popoare sa devina inumane. Sa pornim din nou de la dialog, care este o mare arta si un medicament de neînlocuit pentru reconcilierea între popoare”.
”Religiilor noastre, le aducem aminte: razboiul nu este niciodata sfânt, eliminarea si asuprirea celuilalt în numele lui Dumnezeu este întotdeauna o blasfemie. Eliminarea si asuprirea celuilalt, si a istoriei lui, folosindu-se de numele lui Dumnezeu, este o oroare. Sa creasca o miscare de popoare pentru pace si de rezistenta la terorism si violenta. Spiritul de la Assisi sa ne conduca pe cale pentru a fi mai îndrazneti si curajosi în cautarea pacii si în constructia de societati în care convietuirea în diversitate sa fie pasnica si pozitiva”.
”Pacea vine de la Dumnezeu, de aceea, imploram darul indivizibil al pacii. Este limba viitorului. Sa învatam din nou, cu totii, limba dialogului si a pacii. Pacea este întotdeauna posibila. De aceea, trebuie sa o construim împreuna, cu totii, cei care cred si cei care nu cred. Sa construim pacea! Cu ajutorul lui Dumnezeu vom schimba acest timp într-un timp de pace. Nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va