„Arhiepiscopul Sviatoslav Sevciuc, al Arhiepiscopiei majore de Kiev-Halici, a deschis oficial Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, organizata de Biserica Greco Catolica din Ucraina sub patronajul Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa(CCEE). Întâlnirea se desfasoara în orasul ucrainean Lvov, care reuneste 45 de episcopi greco-catolici din 20 de tari europene. Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolica, participa episcopul Virgil Bercea, al Eparhiei de Oradea. Întâlnirea din acest an are ca tema „Rolulsi misiunea Bisericilor Orientale astazi în Europa”. În cuvântul de deschidere, arhiepiscopul Sevchuk, cum informeaza agentia SIR, a amintit „fericita ocazie a întâlnirii” din Ucraina, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la legalizarea Bisericii Greco Catolice în aceasta tara. La inaugurarea întâlnirii, arhiepiscopul Thomas Edward Gullickson, nuntiu apostolic în Ucraina, a subliniat ca: „Sfântul Parinte si eu, care îl reprezint, suntem convinsi ca rolul episcopilor orientali în lumea catolica trebuie recunoscut si confirmat”.
În ceea ce priveste tema ecumenismului – sau mai precis contributia Bisericilor Orientale Catolice la parcursul ecumenic, tema care va fi abordata pe parcursul întâlnirii – nuntiul apostolic a declarat: „Conciliul Vatican al II-lea a însemnat un punct de sosire într-un proces de secole, un drum cu multa suferinta pentru Bisericile Orientale. De asemenea, a semnalat un punct de pornire care numai acum, dupa 50 de ani, se arata tot mai important pentru reconstruirea unitatii Bisericii, asa cum este dorita de Cristos, Dumnezeu adevarat”.
În deschiderea lucrarilor a intervenit si arhiepiscopul Mieczyslaw Mokrzycki, arhiepiscop romano-catolic de Lvov, care a transmis salutul fratern din partea Bisericii de rit latin, care are o prezenta semnificativa în aceasta parte a teritoriului ucrainean.
În interventia sa, episcopul Dimitrios Salachas, exarh apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, a reparcurs rolul si misiunea unor asemenea comunitati în miscarea ecumenica înainte si dupa Conciliul Vatican al II-lea. Episcopul grec a spus ca acestea au contribuit la „aprofundarea si re-elaborarea ecleziologiei catolice în ceea ce priveste celelalte Biserici si comunitati ecleziale, în mod particular facând cunoscute în catolicismul occidental înainte de Conciliul Vatican al II-lea, comorile Bisericilor ortodoxe si patrimoniul acestora”. Prin urmare, exarhul a cerut confratilor un mai mare angajament ecumenic „în ciuda tuturor dificultatilor, ostilitatilor si polemicilor la care sunt supusi în diferite tari în raportul cu Bisericile ortodoxe”.
La rândul sau, PS Virgil a declarat: „crestinismul nu trebuie sa se retraga în spatiul privat al religiozitatii individuale, ci trebuie sa fie activ în apararea valorilor morale, a sacralitatii vietii, fiind chemat sa lupte împotriva abaterilor lumii contemporane care afecteaza demnitatea umana si se împotrivesc planului lui Dumnezeu”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va